Potražite još:

Friday, March 14, 2025

Razlika INFUZA I DEKOKTA . BELI ŠLEZ (maceracija)

 

Razlika infuza i dekokta

U fitoterapiji, dekokt i infuz su dva različita načina pripreme lekovitih biljnih napitaka, a razlika je u temperaturi vode i dužini ekstrakcije aktivnih sastojaka.




🌿 1. Infuz (prelivanje vrelom vodom, kao čaj)

Koristi se za – cvetove, listove i delikatne delove biljaka (npr. kamilica, nana, hibiskus, lipa).
Priprema – biljka se prelije ključalom vodom i ostavi 5-15 min da odstoji.
Zašto? – Ovim načinom se čuvaju eterična ulja, vitamini i flavonoidi, koji bi se uništili kuvanjem.

Primer:
1 kašičica hibiskusa preliti sa 250 ml ključale vode
Poklopiti i ostaviti 5-10 minuta
Procediti i piti


🍵 2. Dekokt (kuvanje biljke, kao uvarak)

Koristi se za – koru, korenje, semenke i čvrste delove biljaka (npr. hrastova kora, đumbir, maslačak, kopriva, cikorija).
Priprema – biljka se kuva u vodi na blagoj vatri 5-30 minuta da bi se izvukli korisni sastojci.
Zašto? – Čvrsti delovi biljke sadrže tanine, minerale i gorke supstance, koje se bolje ekstrahuju dužim kuvanjem.

Primer:
1 kašika hrastove kore staviti u 500 ml vode
Kuvati 15 minuta na blagoj vatri
Ostaviti 10 minuta da odstoji, pa procediti


🔎 Ključna razlika:

  • Infuz (čaj) = prelivanje ključalom vodom, kratko vreme (za mekane delove biljke).
  • Dekokt (uvarak) = kuvanje na tihoj vatri, duže vreme (za tvrde delove biljke).

📌 Hibiskus može i kao infuz i kao dekokt!
💬 Koji metod ti je potreban za određenu biljku? 😊

 

Beli slez se ne kuva jer sadrži sluz koja bi se uništila na visokim temperaturama. Umesto toga, on se natapa u hladnoj vodi, što je poseban postupak koji nije ni klasičan infuz ni dekokt, već maceracija (hladna ekstrakcija).


🌿 Kako se priprema beli slez?

Koristi se za – kašalj, upalu grla, gastritis, čir na želucu, crevne probleme.
Priprema (macerat):
1 kašika sušenog korena belog sleza
250 ml hladne vode
Ostaviti 2-8 sati (najbolje preko noći)
Procediti i piti mlako

📌 Zašto se ne kuva?
👉 Sluzasti sastojci su osetljivi na toplotu, pa bi kuvanjem izgubili lekovito dejstvo.
👉 Hladna ekstrakcija najbolje izvlači sluzi, koje oblažu sluzokožu grla, želuca i creva.

💬 Treba li ti beli slez za disajne puteve ili želudac? 😊

Ako želiš da koristiš beli slez za disajne puteve i želudac, evo kako ga najbolje pripremiti!


🌿 Beli slez za disajne puteve (kašalj, bronhitis, upalu grla)

Djeluje kao prirodni emolijens – oblaže sluzokožu grla, smiruje kašalj i smanjuje iritaciju.
Najbolji na
čin pripreme: maceracija (hladna ekstrakcija)

🔹 Recept:
✔ 1 kašika sušenog korena belog sleza
✔ 250 ml hladne vode
✔ Ostaviti 2-8 sati (najbolje preko no
ći)
✔ Procediti i piti mlako, 2-3 puta dnevno

📌 Možeš dodati malo meda ili nane za bolji ukus!


🌿 Beli slez za želudac, čir, gastritis i creva

Štiti sluzokožu stomaka i creva, pomaže kod gastritisa, čira i sindroma iritabilnog creva.
Priprema se isto kao i za kašalj, ali možeš dodati još lekovitih biljaka.

🔹 Pojačana verzija za želudac:
✔ 1 kašika sušenog korena belog sleza
✔ 1 kaši
čica kamilice (protiv upale)
✔ 1 kaši
čica listova nane (protiv nadutosti)
✔ 300 ml hladne vode
✔ Ostaviti 8 sati, procediti i piti pre obroka

📌 Napomena: Pošto je macerat hladan, možeš ga malo zagrejati (ne više od 40°C), ali ne kuvati!

 😊 

pogledajte i :

https://prirodnamedicina-slobodanmaslic.blogspot.com/2025/03/lekoviti-karkade-hibiskus-mrsci.html


MR SCI. SLOBODAN MASLIĆ

IZVOR. FITOTERAPIJA

akadmeijalicnograzvoja@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.