Potražite još:

Sunday, August 10, 2025

Як зробити до́машнє о́ліє з оріґано? (панонско русински језик)

  na pannonijsko-rusinski (varijanta koja se koristi u Vojvodini, Srbija):

Як зробити до́машнє о́ліє з оріґано? Можа ли се купи́ти оріґано в біо-апоте́ці?



З ханти: о́ріґано (сушени лист або ціла рослина) можеш купи́ти в біо-апоте́ці або в магазина́х зі здоро́вою ї́жею, а конґо́ й на пийа́ці од виробників лікови́тих росли́н.
Ако хо́чеш до́машнє о́ліє з оріґано (інфузно́ве, нес есенціа́льне), тут ро́бкий і простий реце́пт:




До́машнє о́ліє з оріґано – холодна́ мето́да

Треба́:

  • 1 шо́ля сушеного́ оріґано (може́ і све́же, але попе́рідньо вису́ши минимум 1–2 дні, щоби не було вологи́)

  • 2 шо́лі якісного екстра-девіча́нського масли́нового о́лія (може́ мигда́льове або жожоба)

  • Скля́на дере́жка з кри́в–кришко́ю

Процеду́ра:

  1. Насип сушени́й оріґано в чу́сту, суху дере́жку.

  2. Зале́й масли́новим (або о́кремим рослинни́м) о́лієм, так щоб повні́стю покри́ло оріґано.

  3. Щільно закри́й і залиш на те́плому місті (але не на пря́мім со́нці) на 2–4 ти́жні. Кожного дня злегка стру́си.

  4. Після цього проці́дь через марлю або густу сі́тку.

  5. Збері́гай у темній скляні́й фла́сці, в холо́дному й темному місці.


Швидка́ мето́да – тепла́ інфу́зія

Якщо то́бі треба́ термі́ново:

  1. Поклади́ оріґано та о́ліє в малий каґель або скля́ну посу́ду на пари́ (так зва́ний double boiler).

  2. Нагрі́вай на дуже́ ни́зькій температу́рі ~10–15 хвилин (о́ліє не ма́є кипі́ти).

  3. Зня́ти з огня, охла́дити, проці́дити і налити в бутýль.


📌 Но́та: Це не те саме́, що есенціа́льне о́ліє оріґано (дуже́ концентро́ване, добува́ється методом дистиля́ції). Це до́машнє о́ліє не таке́ міцьне, і́деальне для маса́жу, натира́нь при бо́лі чи додавати до ї́жі для змоцне́ння імуніте́ту.


Evo prevoda na pannonijsko-rusinski (varijanta iz Vojvodine):


Як ти можеш посилити до́машнє о́ліє з оріґано, щоб воно було майже терапевти́чної мі́ці, але без ризи́ку занадто́ї концентра́ції, як в справжньому есенціа́льному олії:


Посилене оліє з оріґано – мето́да дво́йної інфу́зії
Ця мето́да дає міцні́ше оліє, бо оріґано «наста́єть ся» в дві фа́зи.
Треба́:
• 1 шо́ля сухого оріґано (або све́жого, який ти добря́че просу́шила)
• 2 шо́лі якісного масли́нового олі́я (або іншого базо́вого олі́я)
• 2 чу́сті скля́ні дере́жки
• Марля або си́тко

Процеду́ра:

  1. В дере́жку поклади першу порцію оріґано і залий 1 шо́лею олі́я, щоб повні́стю покри́ти рослину.

  2. Тримай на те́плому місті 2–3 ти́жні, щодня ледь стру́шуй.

  3. Проці́дь оліє і відкла́ди.

  4. В другу чисту дере́жку поклади нову, све́жу порцію сухого оріґано і залий проці́джене оліє з першої порції.

  5. Залиш знову на 2–3 ти́жні на те́плому місті.

  6. Наприкінці проці́дь, налий у темну бутли́нку і зберігай на холо́ді.

Результат: подві́йно міцні́ше оліє з набагато більш активни́ми складови́ми карва́крола і ти́молу (бактеріо́статичний і протигрибко́вий ефе́кт).


💡 Поради до вико́ристання:
• Для імуніте́ту: 5–10 каплі́ у супі чи салаті.
• Зовні: натира́ння при бо́лях у м’яза́х, сугло́бах або для маса́жу при просту́ді.
• Для го́рла: можна використа́ти для полоска́ння (кілька каплі́ у склянці теплої води), але не ковта́ти у такій концентра́ції.


Ви́д олі́я Як роби́ти Міця́ Вико́ристання Обережні́сть
До́машнє оліє Оріґано + маслинове оліє, стоїть 2–4 тижні Сла́бе Їжа (приготування, легкий масаж) Без спеція́льних обмеже́нь, крім алергі́ї
Посилене оліє Оліє з першої інфу́зії заливається новою порцією оріґано, знову 2–3 тижні Середня міця́ Їжа у малих дозах (кілька каплі́), маса́ж при бо́лях, сильніший бактерицидний ефе́кт Остерігайся чутливої шкіри, використо́вувати розбавле́ним при внутрішньому вживанні
Есенціа́льне оліє оріґано (купо́вне) Дистиляція парою, висока концентрація карвакрола і тимолу Дуже міцне (концентрат) Терапія з розбавленням (2–3 каплі на 1 ст. л. базового олія), інгаляції Ніколи не використовувати нерозбавленим, може подразнювати шкіру і слизові, протипоказане при вагітності

Якщо робиш вперше, починай зі звичайного домашнього олія. Коли відчуєш, що підходить, переходь до подвійної інфу́зії. Есенціа́льне оліє купуй тільки у перевірених виробників і використовуй обережно.


Детальний план день за днем для посиленого олія оріґано (двояка інфу́зія):


Фаза 1 – Перша інфу́зія
День 1

  1. Приготуй 1 шо́лю сухого оріґано (якщо свеже, просу́ши принаймні 1–2 дні).

  2. Поклади в чисту, суху дере́жку.

  3. Залий 1 шо́лею якісного маслинового або іншого базового олія.

  4. Закрий і постав на тепле місце (наприклад, кухонна шафа біля плити, але не на прямому сонці).

Дні 2–21
• Щодня один раз легенько струси дере́жку (щоб рослина перемішалася з олієм).
• Перевір, чи всі листочки покриті олієм – якщо десь виглядають, долий трохи олія (щоб не з’явилась цвіль).

День 21
• Проціди оліє через марлю у чисту скляну посудину.
• Очисти дере́жку або візьми іншу чисту дере́жку для фази 2.


Фаза 2 – Друга інфу́зія
День 21

  1. Поклади нову, свіжу порцію сухого оріґано в дере́жку.

  2. Залий проці́джене оліє з першої інфу́зії.

  3. Повтори той самий процес – закрий і залиш на теплом місці.

Дні 22–42
• Щоденно ледь струси дере́жку.
• При потребі долий трохи олія, щоб оріґано було занурене повністю.

День 42
• Проціди оліє через марлю.
• Налий у темну скляну бутли́нку (так довше зберігаються активні речовини).
• Зберігай у холодному і темному місці (до 1 року).


💡 Додатковий трюк для посилення міці:
Якщо хочеш ще більш потужне оліє, в другій інфу́зії можеш додати 1–2 дрібно порізані свіжі зубці часнику – це дасть сильніший антибактеріальний ефект.


10 практичних способів використання посиленого домашнього олія з оріґано:


Для здоров'я:

  1. Зміцнення імунітету (харчування) – 5–10 капель у салаті, супі або намазці, 1–2 рази на день.

  2. При застуді або запаленні горла – 3–4 каплі у склянці теплої води для полоскання (не ковтати).

  3. Проти грибкових уражень стоп – втирати кілька капель безпосередньо або додавати у ванночку для ніг.

  4. Для болючих м’язів і суглобів – втирати кілька капель на хворе місце, при потребі розбавити олієм, якщо шкіра чутлива.

  5. При укусах комах – легенько втирати краплю олія у місце укусу (зменшує свербіж і набряк).


В кухні:
6. Ароматне оліє для хліба – змішати з трохи маслинової олії і бальзамічного оцту для умочування хліба.
7. Для приправлення макаронів – кілька крапель замість сухої приправи.
8. Песто з оріґано – додати у домашній песто для сильнішого аромату та антибактеріального ефекту.
9. Для маринування м’яса і овочів – змішати з лимонним соком, сіллю і перцем.
10. В домашніх супах і борщах – додати чайну ложку наприкінці варіння, щоб зберегти аромат і лікувальні властивості.


📌 Важно: При внутрішньому застосуванні (перорально) не перевищувати 10–15 капель на день посиленого олія, щоб не подразнювати шлунок.


Підготував: mr sci. Slobodan Maslić
Akademijalicnograzvoja@gmail.com


na srpskom: https://prirodnamedicina-slobodanmaslic.blogspot.com/2025/08/kako-napraviti-domace-ulje-od-origana.html

na madjarskom: 

Hogyan készítsünk házi oregánóolajat? mr sci.Slobodan M.

 Hogyan készítsünk házi oregánóolajat? Lehet-e oregánót vásárolni gyógynövényboltban?

                                               oregánóolaj

Igen, az oregánó (szárított levél vagy az egész növény) megvásárolható gyógynövényboltokban vagy bioboltokban, néha pedig a piacon a gyógynövénytermesztőknél is.
Ha otthoni felhasználásra szeretnél oregánóolajat készíteni (áztatott olaj, nem illóolaj), íme egy egyszerű recept:

oregano



Házi oregánóolaj – hideg eljárás
Szükséged lesz:

  • 1 csésze szárított oregánó (lehet friss is, de előtte szárítsd legalább 1–2 napig, hogy ne legyen nedvesség benne)
  • 2 csésze jó minőségű extra szűz olívaolaj (használhatsz mandula- vagy jojobaolajat is)
  • Üvegedény fedéllel

Elkészítés:

  1. Tedd a szárított oregánót egy tiszta, száraz üvegbe.
  2. Öntsd rá az olívaolajat (vagy más növényi olajat), úgy, hogy teljesen ellepje az oregánót.
  3. Zárd le jól, és tedd meleg helyre (de ne közvetlen napfényre) 2–4 hétre. Naponta finoman rázd fel.
  4. Az érlelési idő letelte után szűrd le gézen vagy sűrű szitán.
  5. Tárold sötét üvegben, hűvös és sötét helyen.

Gyors módszer – meleg áztatás
Ha azonnal szükséged van rá:

  1. Tedd az oregánót és az olajat egy kis lábasba vagy gőzfürdős edénybe (dupla falú edény).
  2. Alacsony hőmérsékleten melegítsd kb. 10–15 percig (az olaj nem forrhat).
  3. Vedd le a tűzről, hűtsd le, szűrd le, és öntsd üvegbe.

📌 Megjegyzés: Ez nem ugyanaz, mint az oregánó illóolaja, amely nagyon koncentrált, és lepárlással készül. A házi olaj enyhébb, kiváló masszázshoz, fájdalomcsillapító kenéshez vagy ételekhez az immunrendszer erősítésére.


Erősített oregánóolaj – dupla áztatásos módszer
Ez a módszer erősebb olajat ad, mert az oregánót két fázisban áztatjuk.

Szükséged lesz:

  • 1 csésze szárított oregánó (vagy jól megszárított friss)
  • 2 csésze jó minőségű olívaolaj (vagy más bázisolaj)
  • 2 tiszta üvegedény
  • Géz vagy szűrő

Elkészítés:

  1. Az első adag oregánót tedd üvegbe, és öntsd fel 1 csésze olajjal, hogy teljesen ellepje.
  2. Meleg helyen tartsd 2–3 hétig, naponta rázd fel.
  3. Szűrd le az olajat, és tedd félre.
  4. Egy másik üvegbe tegyél új, friss szárított oregánót, és öntsd rá az első adagból nyert olajat.
  5. Ismét hagyd állni 2–3 hétig meleg helyen.
  6. Végül szűrd le, öntsd sötét üvegbe, és tárold hűvös helyen.

Eredmény: kétszer olyan erős olaj, több karvakrol- és timol-tartalommal (baktérium- és gombaölő hatás).


💡 Felhasználási tippek:

  • Immunerősítésre: 5–10 csepp levesbe vagy salátába.
  • Külsőleg: fájó izmokra, ízületekre dörzsölve, vagy megfázásnál masszázshoz.
  • Toroköblítéshez: néhány csepp langyos vízben, nem lenyelni!

Olajfajták – összehasonlítás

Olaj típusa

Elkészítés

Erősség

Felhasználás

Figyelmeztetés

Házi olaj (egyszeri áztatás)

Oregánó + olívaolaj, 2–4 hétig érlelve

Enyhe

Ételek ízesítése, enyhe masszázs

Nincs különösebb korlátozás, kivéve allergia esetén

Erősített olaj (dupla áztatás)

Az első áztatás olaja új oregánóra öntve, újabb 2–3 hét

Közepes erősség

Kis mennyiségben ételekhez, masszázshoz, erősebb antibakteriális hatás

Érzékeny bőr esetén óvatosan, belsőleg hígítva

Illóolaj (boltban kapható)

Gőzdesztilláció, magas karvakrol- és timol-tartalom

Nagyon erős (koncentrátum)

Terápiás használat hígítva (2–3 csepp 1 evőkanál bázisolajban), inhalálás

Soha ne használd hígítatlanul, irritálhatja a bőrt és nyálkahártyát, terhességben kerülendő


Napi terv – dupla áztatás

1. fázis – első áztatás

  • 1. nap: 1 csésze szárított oregánó + 1 csésze olívaolaj üvegben, lezárva, meleg helyen.
  • 2–21. nap: Naponta rázd fel, szükség esetén pótold az olajat.
  • 21. nap: Leszűrni, az üveget megtisztítani.

2. fázis – második áztatás

  • 21. nap: Új adag szárított oregánó + az első adagból nyert olaj, újabb 2–3 hét meleg helyen.
  • 22–42. nap: Naponta rázd fel, pótold az olajat.
  • 42. nap: Leszűrni, sötét üvegbe tölteni, hűvös, sötét helyen tárolni (max. 1 évig).

💡 Tipp: A második áztatásnál adhatsz hozzá 1–2 gerezd apróra vágott friss fokhagymát az extra antibakteriális hatásért.


10 felhasználási mód az erősített oregánóolajhoz

Egészségre:

  1. Immunerősítés: napi 5–10 csepp salátában, levesben, kencében.
  2. Megfázás, torokfájás: 3–4 csepp langyos vízben gargalizálni (nem lenyelni).
  3. Lábgomba ellen: közvetlenül bedörzsölni vagy lábfürdőbe tenni.
  4. Izom- és ízületi fájdalomra: bedörzsölni (érzékeny bőrön hígítani).
  5. Rovarcsípésre: 1 csepp az érintett területre, csökkenti a viszketést és duzzanatot.

Konyhában:
6. Kenyérmártogatós olaj: olívaolajjal és balzsamecettel keverve.
7. Tészta ízesítésére: pár csepp a kész ételre.
8. Oregánós pesto: intenzívebb íz és antibakteriális hatás.
9. Hús- és zöldségpác: citromlével, sóval, borssal keverve.
10. Levesekbe, főzelékekbe: 1 teáskanál a főzés végén, hogy megmaradjon az aromája és hatóanyagai.

📌 Fontos: Belső használatnál ne lépd túl a napi 10–15 cseppet, hogy ne irritálja a gyomrot.


Szerző: mr. sci. Slobodan Maslić
E-mail: akademijalicnograzvoja@gmail.com

Eredeti link, kattintson: https://prirodnamedicina-slobodanmaslic.blogspot.com/2025/08/kako-napraviti-domace-ulje-od-origana.html


Kako napraviti domaće ulje od ORIGANA?!

 

Kako napraviti domace ulje od origana? može li se kupiti origano u biljnoj apoteci?


Da, origano ili vranilova trava (sušeni list ili cela biljka) možeš kupiti u biljnoj apoteci ili prodavnicama zdrave hrane, a ponekad i na pijaci kod proizvođača lekovitog bilja.

origano ili vranilova trava


Ako želiš sam-a da napraviš ulje od origana za kućnu upotrebu (infuzno ulje, ne esencijalno), evo jednostavnog recepta:


Domaće ulje od origana – hladna metoda

Treba ti:

  • 1 šolja suvog origana (može i svež, ali ga prethodno prosuši bar 1–2 dana da nema vlage)
  • 2 šolje kvalitetnog ekstra devičanskog maslinovog ulja (može i bademovo ili jojobino)
  • Staklena tegla sa poklopcem

Postupak:

  1. U čistu, suvu teglu stavi sušeni origano.
  2. Prelij maslinovim (ili drugim biljnim) uljem, tako da potpuno prekrije origano.
  3. Dobro zatvori i ostavi na toplom mestu (ali ne na direktnom suncu) 2–4 nedelje. Svaki dan blago promućkaj.
  4. Nakon tog perioda, procedi kroz gazu ili gusto sito.
  5. Čuvaj ulje u tamnoj staklenoj boci, na hladnom i tamnom mestu.

Brza metoda – topla infuzija

Ako ti treba odmah:

  1. Stavi origano i ulje u mali lonac ili staklenu posudu na pari (tzv. double boiler).
  2. Zagrevaj na vrlo niskoj temperaturi oko 10–15 minuta (ulje ne sme da provri).
  3. Skloni sa vatre, ohladi, procedi i sipaj u bocu.

📌 Napomena: Ovo nije isto što i esencijalno ulje origana, koje je vrlo koncentrisano i dobija se destilacijom. Ovo domaće ulje je blaže, odlično za masažu, mazanje kod bolova, ili dodavanje u jela za jačanje imuniteta.

 

Evo kako možeš pojačati domaće ulje od origana da bude skoro terapeutske jačine, ali bez rizika preterane koncentracije kao kod pravog etarskog ulja:


Pojačano ulje od origana – metoda dvostruke infuzije

Ova metoda daje jače ulje jer se origano „natapa“ u dve faze.

Treba ti:

  • 1 šolja suvog origana (ili svež koji si dobro prosušila)
  • 2 šolje kvalitetnog maslinovog ulja (ili drugog baznog ulja)
  • 2 čiste staklene tegle
  • Gaza ili cediljka

Postupak:

  1. U teglu stavi prvu turu origana i prelij sa 1 šoljom ulja, da potpuno prekrije biljku.
  2. Drži na toplom mestu 2–3 nedelje, svakodnevno promućkaj.
  3. Procedi ulje i odloži ga.
  4. U drugu čistu teglu stavi novu, svežu količinu suvog origana i prelij procijeđeno ulje od prve ture.
  5. Ponovo ostavi 2–3 nedelje na toplom mestu.
  6. Na kraju procedi, sipaj u tamnu bocu i čuvaj na hladnom.

Rezultat: dvostruko jače ulje sa mnogo više aktivnih sastojaka karvakrola i timola (antibakterijski i protivgljivični efekat).


💡 Saveti za korišćenje:

  • Za imunitet: 5–10 kapi u supi ili salati.
  • Za spolja: utrljaj kod bolnih mišića, zglobova, ili za masažu kod prehlade.
  • Za grlo: može se koristiti za ispiranje (par kapi u čaši mlake vode), ali ne progutati u toj koncentraciji.

 

Vrsta ulja

Kako se pravi

Jačina

Upotreba

Oprez

Domaće ulje (jedna infuzija)

Origano + maslinovo ulje, stoji 2–4 nedelje

Blago

Prehrana (začinjavanje jela), blaga masaža

Nema posebnih ograničenja osim alergije

Pojačano ulje (dvostruka infuzija)

Ulje iz prve infuzije preliveno preko nove ture origana, opet 2–3 nedelje

Srednje jako

Prehrana u malim dozama (par kapi), masaža kod bolova, jače antibakterijsko delovanje

Paziti kod osjetljive kože, koristiti razblaženo kod oralne upotrebe

Esencijalno ulje origana (kupovno)

Destilacija parom, visoka koncentracija karvakrola i timola

Veoma jako (koncentrat)

Terapijska upotreba uz razblaživanje (2–3 kapi na 1 kašiku baznog ulja), inhalacije

Nikada ne koristiti nerazblaženo, može iritirati kožu i sluznicu, kontraindikovano u trudnoći

 

Ako prvi put radiš, kreni sa običnim domaćim uljem. Kad vidiš kako ti prija, pređi na dvostruku infuziju. Esencijalno ulje kupuj samo od proverenih proizvođača i koristi pažljivo.

Evo ti detaljan plan dan-po-dan za pojačano ulje od origana (dvostruka infuzija), da sve ide glatko:


Faza 1 – Prva infuzija

Dan 1

  1. Pripremi 1 šolju suvog origana (ako je svež, prosuši ga barem 1–2 dana).
  2. Stavi u čistu, suvu teglu.
  3. Prelij sa 1 šoljom kvalitetnog maslinovog ulja (ili drugog baznog ulja).
  4. Zatvori i stavi na toplo mesto (npr. kuhinjski ormar blizu šporeta, ali ne na direktnom suncu).

Dani 2–21

  • Svaki dan jednom promućkaj teglu (lagano, da se biljka promeša sa uljem).
  • Proveri da li su svi listići prekriveni uljem – ako neki vire, dolij ulje (da ne bi buđalo).

Dan 21

  • Procedi ulje kroz gazu u čistu staklenu posudu.
  • Očisti teglu ili uzmi drugu čistu teglu za fazu 2.

Faza 2 – Druga infuzija

Dan 21

  1. Stavi novu, svežu količinu suvog origana u teglu.
  2. Prelij procijeđeno ulje iz prve infuzije preko njega.
  3. Ponovi isti postupak – zatvori i ostavi na toplom mestu.

Dani 22–42

  • Svakodnevno blago promućkaj teglu.
  • Po potrebi dolij malo ulja da origano ostane potopljen.

Dan 42

  • Procedi ulje kroz gazu.
  • Sipaj u tamnu staklenu bocu (čuva aktivne materije duže).
  • Čuvaj na hladnom i tamnom mestu (do 1 godinu).

💡 Dodatni trik za jačinu:
Ako želiš još potentnije ulje, u drugoj infuziji možeš dodati 1–2 sitno seckana sveža čena belog luka – to daje snažniji antibakterijski efekat.


Evo 10 praktičnih načina da koristiš pojačano domaće ulje od origana:

Za zdravlje

  1. Jačanje imuniteta (prehrambeno) – 5–10 kapi u salati, supi ili namazu, 1–2 puta dnevno.
  2. Kod prehlade ili upale grla – 3–4 kapi u čaši mlake vode za grgoljanje (ne gutati).
  3. Protiv gljivica na stopalima – umasirati par kapi direktno ili dodati u kupku za stopala.
  4. Za bolne mišiće i zglobove – utrljati par kapi na bolno mesto, po potrebi razblažiti sa još maslinovog ulja ako je koža osetljiva.
  5. Kod ujeda insekata – blago umasirati kap ulja na mesto ujeda (smanjuje svrab i otok).

U kuhinji

  1. Aromatično ulje za hleb – pomešati sa malo maslinovog ulja i balzamika za umakanje hleba.
  2. Začinjavanje testenine – par kapi po gotovoj testenini umesto suvog začina.
  3. Pesto sa origanom – dodati u domaći pesto za jači miris i antibakterijski efekat.
  4. Za mariniranje mesa i povrća – pomešati sa limunovim sokom, solju i biberom.
  5. U domaćim supama i čorbama – dodati kašičicu pred kraj kuvanja za očuvanje mirisa i lekovitih svojstava.

📌 Bitno: Kod unutrašnje upotrebe (oralno) ne prelaziti 10–15 kapi dnevno za pojačano ulje, da ne bi iritiralo stomak/želudac.

Priredio:mr sci.Slobodan Maslić

Akademijalicnograzvoja@gmail.com

 tekst na madjarskom jeziku, kliknite:

https://prirodnamedicina-slobodanmaslic.blogspot.com/2025/08/hogyan-keszitsunk-hazi-oreganoolajat-mr.html