Potražite još:

Sunday, August 10, 2025

Hogyan készítsünk házi oregánóolajat? mr sci.Slobodan M.

 Hogyan készítsünk házi oregánóolajat? Lehet-e oregánót vásárolni gyógynövényboltban?

                                               oregánóolaj

Igen, az oregánó (szárított levél vagy az egész növény) megvásárolható gyógynövényboltokban vagy bioboltokban, néha pedig a piacon a gyógynövénytermesztőknél is.
Ha otthoni felhasználásra szeretnél oregánóolajat készíteni (áztatott olaj, nem illóolaj), íme egy egyszerű recept:

oregano



Házi oregánóolaj – hideg eljárás
Szükséged lesz:

  • 1 csésze szárított oregánó (lehet friss is, de előtte szárítsd legalább 1–2 napig, hogy ne legyen nedvesség benne)
  • 2 csésze jó minőségű extra szűz olívaolaj (használhatsz mandula- vagy jojobaolajat is)
  • Üvegedény fedéllel

Elkészítés:

  1. Tedd a szárított oregánót egy tiszta, száraz üvegbe.
  2. Öntsd rá az olívaolajat (vagy más növényi olajat), úgy, hogy teljesen ellepje az oregánót.
  3. Zárd le jól, és tedd meleg helyre (de ne közvetlen napfényre) 2–4 hétre. Naponta finoman rázd fel.
  4. Az érlelési idő letelte után szűrd le gézen vagy sűrű szitán.
  5. Tárold sötét üvegben, hűvös és sötét helyen.

Gyors módszer – meleg áztatás
Ha azonnal szükséged van rá:

  1. Tedd az oregánót és az olajat egy kis lábasba vagy gőzfürdős edénybe (dupla falú edény).
  2. Alacsony hőmérsékleten melegítsd kb. 10–15 percig (az olaj nem forrhat).
  3. Vedd le a tűzről, hűtsd le, szűrd le, és öntsd üvegbe.

📌 Megjegyzés: Ez nem ugyanaz, mint az oregánó illóolaja, amely nagyon koncentrált, és lepárlással készül. A házi olaj enyhébb, kiváló masszázshoz, fájdalomcsillapító kenéshez vagy ételekhez az immunrendszer erősítésére.


Erősített oregánóolaj – dupla áztatásos módszer
Ez a módszer erősebb olajat ad, mert az oregánót két fázisban áztatjuk.

Szükséged lesz:

  • 1 csésze szárított oregánó (vagy jól megszárított friss)
  • 2 csésze jó minőségű olívaolaj (vagy más bázisolaj)
  • 2 tiszta üvegedény
  • Géz vagy szűrő

Elkészítés:

  1. Az első adag oregánót tedd üvegbe, és öntsd fel 1 csésze olajjal, hogy teljesen ellepje.
  2. Meleg helyen tartsd 2–3 hétig, naponta rázd fel.
  3. Szűrd le az olajat, és tedd félre.
  4. Egy másik üvegbe tegyél új, friss szárított oregánót, és öntsd rá az első adagból nyert olajat.
  5. Ismét hagyd állni 2–3 hétig meleg helyen.
  6. Végül szűrd le, öntsd sötét üvegbe, és tárold hűvös helyen.

Eredmény: kétszer olyan erős olaj, több karvakrol- és timol-tartalommal (baktérium- és gombaölő hatás).


💡 Felhasználási tippek:

  • Immunerősítésre: 5–10 csepp levesbe vagy salátába.
  • Külsőleg: fájó izmokra, ízületekre dörzsölve, vagy megfázásnál masszázshoz.
  • Toroköblítéshez: néhány csepp langyos vízben, nem lenyelni!

Olajfajták – összehasonlítás

Olaj típusa

Elkészítés

Erősség

Felhasználás

Figyelmeztetés

Házi olaj (egyszeri áztatás)

Oregánó + olívaolaj, 2–4 hétig érlelve

Enyhe

Ételek ízesítése, enyhe masszázs

Nincs különösebb korlátozás, kivéve allergia esetén

Erősített olaj (dupla áztatás)

Az első áztatás olaja új oregánóra öntve, újabb 2–3 hét

Közepes erősség

Kis mennyiségben ételekhez, masszázshoz, erősebb antibakteriális hatás

Érzékeny bőr esetén óvatosan, belsőleg hígítva

Illóolaj (boltban kapható)

Gőzdesztilláció, magas karvakrol- és timol-tartalom

Nagyon erős (koncentrátum)

Terápiás használat hígítva (2–3 csepp 1 evőkanál bázisolajban), inhalálás

Soha ne használd hígítatlanul, irritálhatja a bőrt és nyálkahártyát, terhességben kerülendő


Napi terv – dupla áztatás

1. fázis – első áztatás

  • 1. nap: 1 csésze szárított oregánó + 1 csésze olívaolaj üvegben, lezárva, meleg helyen.
  • 2–21. nap: Naponta rázd fel, szükség esetén pótold az olajat.
  • 21. nap: Leszűrni, az üveget megtisztítani.

2. fázis – második áztatás

  • 21. nap: Új adag szárított oregánó + az első adagból nyert olaj, újabb 2–3 hét meleg helyen.
  • 22–42. nap: Naponta rázd fel, pótold az olajat.
  • 42. nap: Leszűrni, sötét üvegbe tölteni, hűvös, sötét helyen tárolni (max. 1 évig).

💡 Tipp: A második áztatásnál adhatsz hozzá 1–2 gerezd apróra vágott friss fokhagymát az extra antibakteriális hatásért.


10 felhasználási mód az erősített oregánóolajhoz

Egészségre:

  1. Immunerősítés: napi 5–10 csepp salátában, levesben, kencében.
  2. Megfázás, torokfájás: 3–4 csepp langyos vízben gargalizálni (nem lenyelni).
  3. Lábgomba ellen: közvetlenül bedörzsölni vagy lábfürdőbe tenni.
  4. Izom- és ízületi fájdalomra: bedörzsölni (érzékeny bőrön hígítani).
  5. Rovarcsípésre: 1 csepp az érintett területre, csökkenti a viszketést és duzzanatot.

Konyhában:
6. Kenyérmártogatós olaj: olívaolajjal és balzsamecettel keverve.
7. Tészta ízesítésére: pár csepp a kész ételre.
8. Oregánós pesto: intenzívebb íz és antibakteriális hatás.
9. Hús- és zöldségpác: citromlével, sóval, borssal keverve.
10. Levesekbe, főzelékekbe: 1 teáskanál a főzés végén, hogy megmaradjon az aromája és hatóanyagai.

📌 Fontos: Belső használatnál ne lépd túl a napi 10–15 cseppet, hogy ne irritálja a gyomrot.


Szerző: mr. sci. Slobodan Maslić
E-mail: akademijalicnograzvoja@gmail.com

Eredeti link, kattintson: https://prirodnamedicina-slobodanmaslic.blogspot.com/2025/08/kako-napraviti-domace-ulje-od-origana.html


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.