Potražite još:

Sunday, August 10, 2025

Kako napraviti domaće ulje od ORIGANA?!

 

Kako napraviti domace ulje od origana? može li se kupiti origano u biljnoj apoteci?


Da, origano ili vranilova trava (sušeni list ili cela biljka) možeš kupiti u biljnoj apoteci ili prodavnicama zdrave hrane, a ponekad i na pijaci kod proizvođača lekovitog bilja.

origano ili vranilova trava


Ako želiš sam-a da napraviš ulje od origana za kućnu upotrebu (infuzno ulje, ne esencijalno), evo jednostavnog recepta:


Domaće ulje od origana – hladna metoda

Treba ti:

  • 1 šolja suvog origana (može i svež, ali ga prethodno prosuši bar 1–2 dana da nema vlage)
  • 2 šolje kvalitetnog ekstra devičanskog maslinovog ulja (može i bademovo ili jojobino)
  • Staklena tegla sa poklopcem

Postupak:

  1. U čistu, suvu teglu stavi sušeni origano.
  2. Prelij maslinovim (ili drugim biljnim) uljem, tako da potpuno prekrije origano.
  3. Dobro zatvori i ostavi na toplom mestu (ali ne na direktnom suncu) 2–4 nedelje. Svaki dan blago promućkaj.
  4. Nakon tog perioda, procedi kroz gazu ili gusto sito.
  5. Čuvaj ulje u tamnoj staklenoj boci, na hladnom i tamnom mestu.

Brza metoda – topla infuzija

Ako ti treba odmah:

  1. Stavi origano i ulje u mali lonac ili staklenu posudu na pari (tzv. double boiler).
  2. Zagrevaj na vrlo niskoj temperaturi oko 10–15 minuta (ulje ne sme da provri).
  3. Skloni sa vatre, ohladi, procedi i sipaj u bocu.

📌 Napomena: Ovo nije isto što i esencijalno ulje origana, koje je vrlo koncentrisano i dobija se destilacijom. Ovo domaće ulje je blaže, odlično za masažu, mazanje kod bolova, ili dodavanje u jela za jačanje imuniteta.

 

Evo kako možeš pojačati domaće ulje od origana da bude skoro terapeutske jačine, ali bez rizika preterane koncentracije kao kod pravog etarskog ulja:


Pojačano ulje od origana – metoda dvostruke infuzije

Ova metoda daje jače ulje jer se origano „natapa“ u dve faze.

Treba ti:

  • 1 šolja suvog origana (ili svež koji si dobro prosušila)
  • 2 šolje kvalitetnog maslinovog ulja (ili drugog baznog ulja)
  • 2 čiste staklene tegle
  • Gaza ili cediljka

Postupak:

  1. U teglu stavi prvu turu origana i prelij sa 1 šoljom ulja, da potpuno prekrije biljku.
  2. Drži na toplom mestu 2–3 nedelje, svakodnevno promućkaj.
  3. Procedi ulje i odloži ga.
  4. U drugu čistu teglu stavi novu, svežu količinu suvog origana i prelij procijeđeno ulje od prve ture.
  5. Ponovo ostavi 2–3 nedelje na toplom mestu.
  6. Na kraju procedi, sipaj u tamnu bocu i čuvaj na hladnom.

Rezultat: dvostruko jače ulje sa mnogo više aktivnih sastojaka karvakrola i timola (antibakterijski i protivgljivični efekat).


💡 Saveti za korišćenje:

  • Za imunitet: 5–10 kapi u supi ili salati.
  • Za spolja: utrljaj kod bolnih mišića, zglobova, ili za masažu kod prehlade.
  • Za grlo: može se koristiti za ispiranje (par kapi u čaši mlake vode), ali ne progutati u toj koncentraciji.

 

Vrsta ulja

Kako se pravi

Jačina

Upotreba

Oprez

Domaće ulje (jedna infuzija)

Origano + maslinovo ulje, stoji 2–4 nedelje

Blago

Prehrana (začinjavanje jela), blaga masaža

Nema posebnih ograničenja osim alergije

Pojačano ulje (dvostruka infuzija)

Ulje iz prve infuzije preliveno preko nove ture origana, opet 2–3 nedelje

Srednje jako

Prehrana u malim dozama (par kapi), masaža kod bolova, jače antibakterijsko delovanje

Paziti kod osjetljive kože, koristiti razblaženo kod oralne upotrebe

Esencijalno ulje origana (kupovno)

Destilacija parom, visoka koncentracija karvakrola i timola

Veoma jako (koncentrat)

Terapijska upotreba uz razblaživanje (2–3 kapi na 1 kašiku baznog ulja), inhalacije

Nikada ne koristiti nerazblaženo, može iritirati kožu i sluznicu, kontraindikovano u trudnoći

 

Ako prvi put radiš, kreni sa običnim domaćim uljem. Kad vidiš kako ti prija, pređi na dvostruku infuziju. Esencijalno ulje kupuj samo od proverenih proizvođača i koristi pažljivo.

Evo ti detaljan plan dan-po-dan za pojačano ulje od origana (dvostruka infuzija), da sve ide glatko:


Faza 1 – Prva infuzija

Dan 1

  1. Pripremi 1 šolju suvog origana (ako je svež, prosuši ga barem 1–2 dana).
  2. Stavi u čistu, suvu teglu.
  3. Prelij sa 1 šoljom kvalitetnog maslinovog ulja (ili drugog baznog ulja).
  4. Zatvori i stavi na toplo mesto (npr. kuhinjski ormar blizu šporeta, ali ne na direktnom suncu).

Dani 2–21

  • Svaki dan jednom promućkaj teglu (lagano, da se biljka promeša sa uljem).
  • Proveri da li su svi listići prekriveni uljem – ako neki vire, dolij ulje (da ne bi buđalo).

Dan 21

  • Procedi ulje kroz gazu u čistu staklenu posudu.
  • Očisti teglu ili uzmi drugu čistu teglu za fazu 2.

Faza 2 – Druga infuzija

Dan 21

  1. Stavi novu, svežu količinu suvog origana u teglu.
  2. Prelij procijeđeno ulje iz prve infuzije preko njega.
  3. Ponovi isti postupak – zatvori i ostavi na toplom mestu.

Dani 22–42

  • Svakodnevno blago promućkaj teglu.
  • Po potrebi dolij malo ulja da origano ostane potopljen.

Dan 42

  • Procedi ulje kroz gazu.
  • Sipaj u tamnu staklenu bocu (čuva aktivne materije duže).
  • Čuvaj na hladnom i tamnom mestu (do 1 godinu).

💡 Dodatni trik za jačinu:
Ako želiš još potentnije ulje, u drugoj infuziji možeš dodati 1–2 sitno seckana sveža čena belog luka – to daje snažniji antibakterijski efekat.


Evo 10 praktičnih načina da koristiš pojačano domaće ulje od origana:

Za zdravlje

  1. Jačanje imuniteta (prehrambeno) – 5–10 kapi u salati, supi ili namazu, 1–2 puta dnevno.
  2. Kod prehlade ili upale grla – 3–4 kapi u čaši mlake vode za grgoljanje (ne gutati).
  3. Protiv gljivica na stopalima – umasirati par kapi direktno ili dodati u kupku za stopala.
  4. Za bolne mišiće i zglobove – utrljati par kapi na bolno mesto, po potrebi razblažiti sa još maslinovog ulja ako je koža osetljiva.
  5. Kod ujeda insekata – blago umasirati kap ulja na mesto ujeda (smanjuje svrab i otok).

U kuhinji

  1. Aromatično ulje za hleb – pomešati sa malo maslinovog ulja i balzamika za umakanje hleba.
  2. Začinjavanje testenine – par kapi po gotovoj testenini umesto suvog začina.
  3. Pesto sa origanom – dodati u domaći pesto za jači miris i antibakterijski efekat.
  4. Za mariniranje mesa i povrća – pomešati sa limunovim sokom, solju i biberom.
  5. U domaćim supama i čorbama – dodati kašičicu pred kraj kuvanja za očuvanje mirisa i lekovitih svojstava.

📌 Bitno: Kod unutrašnje upotrebe (oralno) ne prelaziti 10–15 kapi dnevno za pojačano ulje, da ne bi iritiralo stomak/želudac.

Priredio:mr sci.Slobodan Maslić

Akademijalicnograzvoja@gmail.com

 tekst na madjarskom jeziku, kliknite:

https://prirodnamedicina-slobodanmaslic.blogspot.com/2025/08/hogyan-keszitsunk-hazi-oreganoolajat-mr.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.