Potražite još:

Friday, June 13, 2025

PRIRODAN SIRUP PROTIV KAŠLJA od lovora i žalfije . i Za dijabetičare

Domaći sirup od lovora i žalfije (kadulje) 
je prirodan lek koji se često koristi za ublažavanje kašlja, upale grla, bronhitisa i drugih blažih respiratornih tegoba. Oba sastojka imaju snažna antibakterijska, antiinflamatorna i ekspektorantna svojstva.
ZAPRATITE BLOG, KLIKNITE NA FOLOW...desno
 ________________________________________ 
🌿 Recept za sirup od lovora i žalfije protiv kašlja 
 Sastojci: 
• 10 listova lovora (suvih ili svežih) 
• 1 kašika suve žalfije (ili šaka sveže) 
• 1 limun (sok + kora ako je domaći/ekološki)
 • 300 ml vode 
• 250 g meda (poželjno domaći, bagremov ili livadski) ________________________________________ 
 Priprema: 
1. U šerpu sipajte 300 ml vode. 
2. Dodajte listove lovora i žalfiju. 
3. Kuvajte na laganoj vatri 10–15 minuta. 
4. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji još 15 minuta. 
5. Procedite čaj kroz gazu ili cediljku. 
6. Kada se tečnost prohladi (mlaka, ne vrela!), dodajte med i sok od limuna. 
7. Dobro promešajte dok se med potpuno ne rastvori. ________________________________________
 Čuvanje: • Sipajte sirup u sterilnu staklenu flašu ili teglu. • Čuvajte u frižideru do 10 dana. ________________________________________ 
 Upotreba: • Deca (starija od 1 godine): 1 kafena kašičica 2–3 puta dnevno. • Odrasli: 1 supena kašika 2–3 puta dnevno. • Može se uzimati i pre spavanja za smirivanje noćnog kašlja. ________________________________________ 
Napomene: • Ne dajte med deci mlađoj od 1 godine! • Ne koristiti kod trudnica bez konsultacije sa lekarom (zbog žalfije). • Ako kašalj traje duže od 7 dana ili je praćen temperaturom, obavezno se obratiti lekaru. Ne predozirajte se lovorom, jer može izazvati neka krvarenja.

 Evo varijante recepta bez meda, idealna za dijabetičare ili vegane: ________________________________________ 
🌿 Sirup od lovora i žalfije bez meda 
🧾 Sastojci:
 • 10 listova lovora (suvih ili svežih) 
• 1 kašika suve žalfije (ili šaka sveže) 
• 300 ml vode
 • 2-3 kašičice javorovog sirupa ili agavinog sirupa (kao prirodni zaslađivači) 
• Sok od 1 limuna ________________________________________ 
 Priprema: 
1. U šerpu sipajte 300 ml vode.
 2. Dodajte listove lovora i žalfiju. 
3. Kuvajte na laganoj vatri 10–15 minuta. 
4. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji još 15 minuta. 
5. Procedite čaj kroz gazu ili cediljku. 
6. Kada se tečnost prohladi (mlaka, ne vrela!), dodajte javorov sirup (ili agavin) i sok od limuna. 
7. Dobro promešajte dok se zaslađivač potpuno ne rastvori. ________________________________________
 Čuvanje: • Sirup čuvajte u staklenoj flaši ili tegli u frižideru, do 10 dana. ________________________________________ 🥄 Upotreba: 
• Deca (starija od 1 godine): 1 kafena kašičica 2–3 puta dnevno. • Odrasli: 1 supena kašika 2–3 puta dnevno. ________________________________________ 
⚠️ Napomene: • I dalje ne preporučujemo sirup za decu mlađu od 1 godine (zbog mogućih alergija i zbog upotrebe zaslađivača).
 • Ako koristiš agavin sirup, imaj na umu da ima niži glikemijski indeks, ali i dalje povećava nivo šećera u krvi. Ovo je odličan prirodni način za ublažavanje kašlja bez dodatnog šećera. 

 A AKO NEMAMO TAKO NEKI ZASLADJIVAČ?

 Ako nemaš javorovog ili agavinog sirupa, možeš koristiti druge prirodne zaslađivače koje možda već imaš kod kuće. 
Evo nekoliko opcija koje možeš koristiti: 
🍯 Alternative zaslađivačima: 
1. Stevija – prirodni zaslađivač bez kalorija. Možeš koristiti steviju u prahu, samo pazi da ne staviš previše, jer je mnogo slađa od meda. Počni sa prstohvatom i probaj da li je dovoljno. 
2. Kokosov šećer – ima sličan ukus kao smeđi šećer i niži glikemijski indeks od običnog šećera. Dodaj 1–2 kašičice u sirup prema svom ukusu. 
3. Datulje – koristi 1–2 datulje, operi ih i iscedi kroz gazu ili procedi zajedno s čajem. Datulje su prirodno vrlo slatke i imaju bogatstvo vlakana. 
4. Svježi sok od narandže – možeš koristiti sok od narandže umesto zaslađivača za prirodni, voćni ukus. Naravno, ovo bi dodalo drugačiji ukus sirupu, ali bi bio prirodan i ukusan. 
5. Sirovi šećer – ako ne vodiš strogu dijetu, običan sirovi šećer može poslužiti kao zaslađivač. Dodaj ga po ukusu, ali imaj na umu da nije najbolja opcija za osobe sa dijabetesom. ________________________________________ 

Bez zaslađivača: Ako želiš potpuni prirodni sirup bez bilo kakvih zaslađivača, možeš jednostavno piti ovaj biljni napitak kao čaj, koji će imati prirodnu slatkoću od limuna i lovora. Iako neće biti toliko sladak, biće jednako koristan za zdravlje. 

PRIREDIO. Mr sci.Slobodan Maslić akademijalicnograzvoja@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.