Potražite još:

Tuesday, March 25, 2025

PERGA, PČELIN HLEB, KRUH, Maslić Slobodan

 

Šta je perga i kako se koristi?

Perga (pčelinji hleb) je fermentisani polen koji pčele skladište u saću i bogat je enzimima, aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Smatra se najmoćnijim prirodnim biostimulatorom i koristi se za regeneraciju organizma, jačanje imuniteta i poboljšanje zdravlja.

Perga (pčelinji hleb) je izvor belančevina (proteina), masnoća (lipida), minerala i vitamina neophodnih za ishranu pčela kao i za proizvodnju matičnog mleča. Prema hemijskom sastavu, perga je slična pčelinjem polenu, jer nastaje iz istog izvora – cvetnog polena.   (Molim zapratite blog i podelite)




🔹 Glavne zdravstvene koristi perge

1. Regeneracija ćelija i podmlađivanje
Bogata enzimima koji obnavljaju ćelije i usporavaju starenje.
Poboljšava elastičnost kože i jača kosu i nokte.

2. Jačanje imuniteta
Snažan prirodni antibiotik i antivirusni agens.
Pomaže kod upala, bakterijskih i virusnih infekcija.

3. Podrška jetri i detoksikacija
Čisti i regeneriše jetru.
Pomaže u snižavanju bilirubina i eliminaciji toksina.

4. Poboljšava krvnu sliku
Povećava nivo hemoglobina i jača krvne sudove.
Smanjuje holesterol i poboljšava cirkulaciju.

5. Regulacija hormona i poboljšanje plodnosti
Uravnotežuje hormonalni sistem kod žena i muškaraca.
Pomaže kod problema sa plodnošću i hormonske neravnoteže.

6. Regulisanje nivoa šećera u krvi
Stabilizuje insulin i pomaže kod dijabetesa.
Poboljšava metabolizam masti i šećera.

7. Jačanje nervnog sistema i mentalne snage
Pomaže kod stresa, depresije i umora.
Poboljšava pamćenje i koncentraciju.


🔹 Kako koristiti pergu?

📌 Standardna doza:
🔸 Odrasli: 1 kafena kašičica (2-3 g) ujutru na prazan stomak.
🔸 Deca: ½ kafene kašičice (1 g).
🔸 Za teža stanja: do 5 g dnevno (po dogovoru sa terapeutom).

📌 Kako uzimati?
Staviti pod jezik i polako otapati (ne gutati odmah).
Može se mešati sa medom ili toplom vodom (ne vrućom!).

📌 Koliko dugo koristiti?
🔹 Za regeneraciju organizma: 1-3 meseca.
🔹 Za ozbiljnija stanja (jetra, krv, imunitet, plodnost): 3-6 meseci uz pauzu od 2 nedelje posle 3 meseca.
🔹 Preventivno: 1 mesec, 2 puta godišnje (proleće i jesen).

👉 Napomena: Ne preporučuje se osobama sa alergijom na pčelinje proizvode!


Rezime:

Perga ili pčelinji hleb, najkvalitetnija je materija koju možete dobiti iz košnice, jer predstavlja “obrok koji pcela pravi za sebe” . Naime, pčela ne konzumira polen svež već njegove granule skladišti u prazna okna saća i meša ih sa svojim digestivnim enzimima, nektarom i voskom, dodajući na vrhu kap meda te sve to zapečati. Ova smesa podleze procesu fermentacije i nakon 3 meseca nastaje PERGA! U poredjenju sa polenom ima neuporedivo veću lekovitu moć, te višestruko veće količine:

  1. Vitamina A, B, C, E, K i mnogih drugih
  2. Enzima
  3. Minerala (kalijum, cink, magnezijum, kalcijum, gvozdje, selen…)
  4. Aminokiselina (koje se zahvaljujući procesu fermentacije izuzetno lako resorbuju u organizmu)
  5. Biofenolnih jedinjenja: kvercetin, mircetin,herbacetin glikozid
  6. Proteina
  7. Nezasićeniih masnih kiselina

Izuzetni lekoviti efekti postižu se kod:

  1. Teških oboljenja jetre
  2. Demencije
  3. Tegoba sa štitnom žlezdom;
  4. Svih vrsta maligniteta (naročito se preporučuje za saniranje neželjenih efekata hemo i radio-terapije)

I u mnogim drugim oboljenjima . Terapijska doza optimalna  je 3g dnevno , dok je na brojne bolesti moguće preventivno delovati sa 1 g  dnevno. 

Vadjenje perge prilično je komplikovana procedura s tim da nje u košnici nema mnogo, a predstavlja jedini izvor hrane za mlade pčele.


Priredio: mr sci.Slobodan Maslić

Apiterapija

Akademijalicnograzvoja@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.