Thursday, July 28, 2011

KROMPIR DAR PRIRODE


Krompir: beskorisno povrće ili dar prirode?


U naše vrijeme, kada je krompir na lošem glasu kao nezdrava namirnica i bezvrijedno povrće, koje ne sadrže vitamine, moram stati na njegovu obranu, jer to jednostavno nije istina.

Niti jedno povrće nije toliko mnogostrano, kao skroman krompir. Jednako fin u kuvanom, pečenom ili prženom obliku, krumpir rijetko dobiva pohvale koje zaslužuje.

Zaboravljamo da je ova skromna namirnica igrala važnu ulogu u povijesti čovječanstva. Puno puta spašavala je ljude od gladi tokom rata ili u područjima loših klimatskih uvjeta.

U mnogim zemljama krompir je pogodovao rastu stanovništva i ekonomskom razvoju.

Krompir su prvi počeli uzgajati Indijanci iz Perua prije više od 4000 godina. Iz Amerike u Europu krajem 16. stoljeća ga je donio Sir Francis Drake - pomorski istraživač i vojskovođa.

Naziv krompir potiče od bavarske riječi Gruntbir - "kruška iz zemlje". Engleski naziv potato potječe od američko-indijanske riječi "batata".


11 činjenica koje niste znali o krompiru1. Krompir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krumpir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).

2. Krompir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.

3. Krompir je savršena kultura za uzgoj u siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.

4. Krompir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.

5. Po količini fenolnih spojeva krumpir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.

6. Engleski znanstvenici u krumpiru su pronašli poseban sastojak - kukoamin - koji štiti od visokog tlaka.

7. 2008 godina je proglašena godinom krumpira. UN smatra da je krumpir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svijetu.

8. Postoji preko 1000 vrsta krumpira. Krumpir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.

9. Europljani konzumiraju duplo više krumpira nego Amerikanci.

10. Tokom zlatne groznice u Klondajku krumpir se koristio kao valuta. Krumpir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.

11. Čips od krompira je najprodavanija zakuska u svijetu.


Nutricionističke karakteristike


krompir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu
krompir ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine
krompir sadrži više kalija nego banana
krompir sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća
krompir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna
krompir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina
krompir ne sadrži masnoće i kolesterol
nekoliko krompira pokriva dnevne potrebne količine vitamina C


Krompir ne debljaFitness gurui su proglasili krompir namirnicom koja deblja. Tvrde da zbog visokog glikemičkog indeksa i velikog sadržaja škroba krompir nije pogodan za mršavljenje.

Međutim to nije istina. Provedena su istraživanja o uticaju krompira na tjelesnu težinu. Osobe koje su tijekom 6 tjedana svakodnevno konzumirali 7-9 krompira zapravo se nisu debljale, nego mršavjele!

To se objašnjava time da krompir izaziva osjećaj sitosti, dok sadrži relativno malo kalorija. (Jedan krompir u prosjeku sadrži 100-120 kalorija - 2,5 puta manje nego kruh).

Ali ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati, jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udjela masnoća.


Pomfrit nije zdrav!


Kada govorimo da je krompir zdrav, ne mislimo na pomfrit. Pomfrit je najnezdravija hrana na našem planetu!

1. Pomfrit sadrži velike količine "loših" masnoća, koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog kolesterola.

2. Zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi, pomfrit sadrži akrilamid - poznati kancerogen i neurotoksin. Pretpostavlja se da samo u SAD-u akrilamid uzrokuje nekoliko tisuća slučajeva raka svake godine.


Krompir kao lijek


Krompir se koristi ne samo kao hrana, nego i kao lijek. Nekoliko primjera primjene krompire u svrhe liječenja:
obloge od kuhanog krompira koriste se kod reume, gihta, ozeblina
umivanje sa sokom od krompira liječi akne, ekcem i mrlje na licu
obloge od sirovog krompira koriste se kod vrućice, opekotina, glavobolje
kora kuhanog krompira snižava krvni tlak
kod gastritisa uzima se 1 žlica soka od krompira 3 puta dnevno prije obrokaKako napraviti sok od krompira

Operite i naribajte krompir, stavite ga u lanenu krpu i stiskanjem iscijedite sok. Sok možete pripremiti i u sokovniku. Koristite uvijek svježe pripremljen sok.Zbog njegove pristupačne cijene, izvrsnog okusa, hranjivosti i bogatstva nutrijenata, krompir itekako zaslužuje da ga stavimo na popis super-namirnica, koje su prijatelji našeg zdravlja.

izvor: alternativa.hr

No comments:

Post a Comment