Thursday, July 28, 2011

HELJDA u ishrani


Heljda – ukusna i zdrava piramidalnog zrna


Heljda je sjeme biljke Fagopyrum esculentum, koja pripada porodici Polygonaceae. Heljda izvorno potiče iz Azije. Od 10 do 13 stoljeća, ova biljka se naširoko kultivirala u Kini, zatim se proširila u Europu i Rusiju, a kasnije u Ameriku.




Heljda je sada najpopularnija u Rusiji i Poljskoj, gdje igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji. Također se široko koristi u SAD-u, Kanadi i Francuskoj – zemlji, koja je poznata po krepe – palačinkama od heljdinog brašna.


Iako se može pomisliti, da je heljda žitarica, to nije točno. Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, mada je neki ubrajaju u voćke.

Sjemenke heljde su po veličini slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu.

Cvjetovi heljde su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele, koje ih koriste da bi napravile poseban med, koji ima tamnu boju, snažan miris i posebna ljekovita svojstva.


Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Također se koristi brašno od heljde, koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno sadrži više nutrijenata. Heljda ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe, koje su na njega alergične. Od heljdinog brašna se prave palačinke, koje su prava poslastica!


Zašto je heljda zdrava?
bogata je dijetalnim vlaknima
sadrži osam esencijalnih aminokiselina
bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
bogata je flavonoidima, posebice rutinom
smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol
ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
smanjuje rizik od raka


Recepti


Palačinke od heljdinog brašna (debele)


Sastojci:
1 ½ čaše buttermilka (može se zamijeniti mješavinom jogurta i mlijeka, ili kiselim mlijekom)
3 jušne žlice rastopljenog maslaca
6 jušnih žlica heljdinog brašna
6 jušnih žlica bijelog brašna
1 čajna žlica šećera ili agava sirupa
½ čajne žlice sode bikarbone
½ čajne žlice praška za pecivo
maslo/ulje za pečenje palačinaka


Priprema

U jednoj zdjeli promiješati suhe sastojke, a u drugoj – buttermilk i maslac. Spojite ih i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 45 minuta (a najbolje je da odstoji preko noći).

Zagrijte tavu i dodajte jednu žlicu maslaca ili ulja. Kada se maslac otopi, sa žlicom stavite tijesto tako, da oblikujete palačinku dijametrom 8-10 cm. Pecite nekoliko minuta, dok ne dobije smeđu boju, zatim prevrnite i pecite na drugoj strani.

Palačinke prelite sa javorovim sirupom ili namažite sa pekmezom.





Palačinke od heljdinog brašna bez glutena (tanke)


Sastojci:
100g heljdinog brašna
100g rižinog brašna
25 g šećera
½ čajne žlice sode bikarbone
½ čajne žlice soli
25 g maslaca
350 ml mlijeka ili vode


Priprema:

U jednoj zdjeli promiješati suhe sastojke, a u drugoj – mlijeko i maslac. Spojite ih i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 30 minuta. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka (tijesto treba biti iste gustoće, kao i obično tijesto za palačinke).

Pecite kao i obične palačinke. Poslužite sa medom ili javorovim sirupom.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.