Friday, January 6, 2012

Slobodan Maslic ODABERITE SVOJE MISLI


Lousie L. Hay – Odaberite svoje misliNastavljamo s izvacima iz odlične knjige: Kako iscijeliti duh i tijelo. U ovom dijelu pozabavit ćemo se snagom naših misli i razmišljanja.

Mislite ono što vas čini sretnima. Radite stvari koje vam odgovaraju. Budite s ljudima s kojima se osjećate dobro. Jedite hranu koja odgovara vašem tijelu. Hodajte onom brzinom koja vam godi.

Sađenje sjemenki

Razmislite na trenutak o biljci rajčici. Zdrava biljka može dati više od tisuću plodova. Da bismo dobili takvu biljku, s toliko plodova, moramo početi od malog sasušenog sjemena. Takvo sjeme ne izgleda da bi moglo biti rajčica. I, naravno, nema okus kao rajčica. Da već to ne znate unaprijed, ne biste nikada povjerovali da bi to mogla biti rajčica. Međutim, recimo da ste posadili ovo sjeme u plodno tlo, redovito ga zalijevali i osigurali mu dovoljno sunca. Kada izađe prvi, maleni izdanak, nećete ga zgaziti i reći: “To nije rajčica.” Naprotiv, pogledat ćete ga i reći: “Oh, krenulo je ” i promatrat ćete ga s divljenjem kako raste. S vremenom, ako ga nastavite zalijevati, ako mu osigurate dovoljno sunca i uklonite korov, možda dobijete biljku s tisuću predivnih plodova rajčice. A, sve je počelo s jednom sićušnom sjemenkom. Jednako je kada stvarate nova iskustva u svom životu. Tlo u koje sadite vaša je podsvijest. Sjemenka je nova izjava. Novo iskustvo nalazi se u tom sićušnom sjemenu, koje zalijevate s pozitivnim izjavama. Morate dopustiti da ga obasja sunce pozitivnih misli. I čistiti vrt od korova negativnih misli ako se pokažu. Kada se dogodi najmanja promjena, nemojte je zgaziti i reći: “To nije dovoljno!” Umjesto toga, kada ugledate prvi napredak, trebate s radošću reći:”Oh, krenulo je. To djeluje.” Onda promatrajte kako se novi način razmišljanja razvija i ispunjava vaše želje.

Vježba: Stvaranje novih promjena

Vrijeme je da pogledate listu stvari koje kod vas nisu u

redu i pretvoriti ih u pozitivne izjave. Ili listu stvari koje

želite promijeniti ili morate promijeniti. Odaberite tri

stvari s liste i pretvorite ih u pozitivne izjave.

Recimo da vaša lista negativnosti izgleda kao ova:

Moj je život u kaosu.

Trebala bih smršaviti.

Nitko me ne voli.

Želim se preseliti.

Mrzim svoj posao.

Trebala bih se organizirati.

Ne radim dovoljno.

Nisam dovoljno dobra.

Ove izjave možete preformulirati u nešto slično ovome:

Spremna sam osloboditi se načina razmišljanja koji me dovodi u takve situacije.

Započela sam proces pozitivnih promjena.

Imam privlačno i vitko tijelo.

Okružena sam ljubavlju.

Živim na savršenome mjestu.

Imam prekrasan novi posao.

Dobro sam organizirana.

Cijenim sve što radim.

Vjerujem da će mi život donijeti nešto dobro.

Zaslužujem najbolje i prihvaćam to.

Iz ove grupe izjava proizaći će stvari koje želite promijeniti. Ljubav prema sebi i odobravanje sebe, stvaranje osjećaja sigurnosti i povjerenja, zasluge i prihvaćanja omogućiti će vašem tijelu da normalizira svoju težinu. Organizirat će bolje vaš način razmišljanja, stvoriti nove ljubavne veze, privući novi posao i bolje mjesto za življenje. Pravo je čudo na koji način rajčica daje plodove. Jednako je tako pravo čudo na koji način mi možemo ostvariti svoje želje.

Zasluživanje svega dobroga

Vjerujete li da zaslužujete ono što priželjkujete? Ako ne vjerujete, nećete si dopustiti da to imate. Okolnosti izvan vaše kontrole uvijek će se nenadano pojaviti i isfrustrirati vas.

Vježba: Ja zaslužujem

Ponovo se pogledajte u ogledalo i recite: “Zaslužujem imati/biti… i sada to prihvaćam.” Recite to dva ili tri puta.

Kako se osjećate? Uvijek obraćajte pažnju na svoje osjećaje i na ono što se događa u vašem tijelu. Je li osjećaj pravi ili se još uvijek osjećate bezvrijedno? Ako imate bilo koji negativni osjećaj u tijelu, vratite se na ponavljanje izjava: “Oslobađam se sheme u svojoj podsvijesti koja stvara otpor svemu što je dobro za mene” ili “Ja zaslužujem….” Ponavljajte to sve dok ne osjetite da ste to prihvatili, pa makar ponavljali za redom svaki dan.

Holistička filozofija

U svojem pristupu izgradnji novoga mi se želimo koristiti holističkim pristupom. Prema holističkoj filozofiji, treba njegovati i hraniti cijelo biće – tijelo, um i duh. Ako zanemarimo bilo koje od ovih područja, bit ćemo nepotpuni i nedostajat će nam osjećaj cjeline. Nije važno odakle ćemo početi ako obuhvatimo sva područja.

Ako počnemo s tijelom, poželjet ćemo ispitati prehranu, naučiti koja je veza između našeg izbora hrane i pića i kako ona utječu na naše osjećaje. Želimo odabrati najbolje za svoje tijelo. Tu su nam na raspolaganju trave i vitamini, homeopatija i lijekovi tradicionalne medicine. Možemo istraživati i liječenje uz pomoć čišćenja debelog crijeva. Potražit ćemo fizičke vježbe koje nam najviše odgovaraju. Izvođenje tih vježbi jača naše kosti i održava naša tijela mladima. Uz mnoge sportove i plivanje razmislite o plesanju, vještini Tai-Chi, borilačkim vještinama i jogi. Ja volim vježbati na spravama i koristim ih svaki dan. Često se odmaram na dasci koja je koso postavljena. Korisne su i masaža, refleksologija stopala, akupunktura i kiropraktika. Osim toga, postoji i Aleksandrova metoda, bioenergija, “dodirom do zdravlja” i reiki načini. A ako radimo na umu, trebamo ispitati tehnike vizualizacije, imaginacije pod kontrolom i vježbe pozitivnih izjava. Postoje i druge psihijatrijske tehnike: hipnoza, tehnika ponovnog rađanja, psihodrama, regresija u prošle živote, terapija umjetnošću i rad sa snovima.

Meditacija u bilo kojem obliku prekrasan je način da smirimo um i dopustimo svom vlastitom znanju isplivati na površinu. Ja obično sjednem zatvorenih očiju i kažem: “Što ja to trebam znati?” Mirno pričekam odgovor. Ako se pojavi, dobro, a ako ne, opet dobro. Pojavit će se neki drugi dan. Postoje terapijske radionice za različite ukuse, kao što je, na primjer, tehnika uvida, treniranje ljubavnih odnosa, grupa koja zagovara važnost iskustva, Ken Keyes grupa, aktualizacija i druge. Mnoge od ovih grupa održavaju radionice vikendom.

One vam daju mogućnost da s novog stajališta sagledate život, kao što možete i u mojim radionicama. Nijedna terapijska radionica ne može ukloniti zauvijek sve vaše probleme. Međutim, one vam mogu pripomoći kod mijenjanja vašeg života i to ovog trenutka. Počnemo li od spiritualnog područja, nailazimo na molitvu, meditaciju i povezivanje s višim stvoriteljem.

Spiritualne vježbe obuhvaćaju prakticiranje opraštanja i ljubavi bez uvjeta. Postoje mnoge spiritualne grupe. Pored kršćanske crkve postoje i metafizičke, kao što su crkve o religijskoj znanosti i jedinstvu. Osim toga imamo i Društvo za samorealizaciju, M.S.I.A., Transcedentalnu Meditaciju, Siddhafondacija itd.

Želim da znate da postoje mnogi putevi kojima možete krenuti i istraživati ih. Ako vam jedan ne odgovara, krenite drugim. Svaka od ovih sugestija pokazala se korisnom. Ja ne mogu reći koja je dobra za vas. To ćete vi sami morati otkriti. Niti jedna metoda, osoba ili grupa nemaju odgovore na sva pitanja. Ni ja neman sve odgovore za svakoga. Ja sam samo jedan korak više na vašem putu do holističkog zdravlja.


IZVOR:http://matrixworld-hr.com/2012/01/01/lousie-l-hay-cetrnaesti-dio-odaberite-svoje-misli/

No comments:

Post a Comment