Sunday, October 30, 2011

Nekoliko saveta protiv dijareje (proliv)

Nekoliko savjeta protiv dijareje (proliv)

-Unositi mnogo tečnosti sa minimumom šećera i natrijuma.
-Jesti guste supe od žitarica.
-Jesti blagu, skrobnu hranu, kuvanu mrkvu, krompir - pire.
-Uzimati mnogo tečnosti, ali ne mnogo odjednom, nego u manjim količinama i češće.
-Ne preterivati sa količinom biljnih vlakana, koja su inače veoma dragocena, jer velika količina vlakana može uzazvati dijareju.

-Deca sa dijarejom - treba da jedu blagu skrobnu hrabu - pirinčanu supu i kašaste, pa ipak tečno kuvane žitarice.
-Bebama i deci do 5 godina - treba davati rastvor za nadoknadu tečnosti i hranjivh materija koji se može kupiti u apoteci. Takođe je lekovita i supa od žitarica.
-Najbolja zaštita za bebe je dojenje, ali ako je to nemoguće, onda mu davati humanizovano mleko, jer je ono oslbođeno sih štetnih sastojaka.
-Možda će biti potrebno preći na "specijalno mleko" u kome je neutralizovan protein.
-Ako beba ima dijareju, onda majka dojilja treba da izbaci mleko iz ishrane i da prati kako se bolest razvija, jer majka može preneti na dete osetljivost na mleko.
-Probati hranu sa sojom, ali pratiti reakciju deteta, jer mnoge bebe ne podnose ni soju.
-Za odrasle i decu - U mnogim slučajevima, lakšim, dijareja se leči rendanim jabukama, tako što se jedan ili više dana jedu samo rendane jabuke. Jabuka je korisna protiv proliva, truljenja u crevima, protiv vrenja, stvara normalnu crevnu floru i sprečava stvaranje kamena iz mokraćne kiseline.
-Guste čorbe od povrća, naročito od mrkve i krompira.
-Napraviti lipov ugalj i piti 3 x dnevno jednu kašiku rastvorenu u 2 dl vode.
-Gusta supa od oljuštenih ječmenih zrna.
-Za malu decu -se daje dijeta sa bananom, kuvanom kašom od pirinča, pire od jabuke, tost.
-Oblozi- napraviti mlak oblog od razblaženog vinskog sirćeta i staviti ga na trbuh i držati oko jedan sat dva puta na dan.
-Oblog od ukuvanog kukuruznog brašna 2 x dnevno po jedan sat.
-U toku noći stavljati na stopala vruće crepove ili flaše sa vrućom vodom.
-Za bebe i odrasle - kaše od žitarica- Skuvati mleveni pirinač, ječam ili drugu žitaricu, gusto tako da može da se pije. Ne sladiti i dodati vrlo malo soli. Bebama davati ovu kašu po jednu kašičicu ali često. Ni odrasli ne treba odjednom da pojedu veliku količinu.
-Borovnica - švedski lek protiv dijareje. Kuvarti suve borovnice - 10 g u jednoj dozi. U borovnicama se nalazi antocijanozid koji ubija bakterije, pa i ešerija - koli bakteriju izazivača dijareje. I crna ribizla ima slična svojstva pa je dobar lek protiv gasterointestinalnih infekcija. Borovnice zaustavljaju proliv.
-Hrana bogata pektinima - Jesti hranu bogatu pektinom ( borovnica, jabuka, banana) koja ujedno ima i dosta kalijuma koji je veoma potreban u borbi protiv dijareje. Posledice dijareje su umor i " isceđenost" usled gubitka tečnosti i kalijuma.
-Pektin - vrsta rastvorljivog vlakna, apsorbuje ( upija) vodu i materije koje izazivaju nadražaj creva. Rendana sirova jabuka, mrkva i banana - su stari oprobani lekovi …

Napomena: ako u stolici ima krvi, to može biti znak ozbiljnog oboljenja . tada se neizostavno obratiti lekaru da utvrdi uzrok.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.