Sunday, July 31, 2011

Slobodan Maslic AROMATSKA MASAŽA



Aromamasaža

Čudan naziv u naslovu i još čudnija očekivanja, zar ne? Što može očekivati klijent kada mu se ponudi masaža takva imena? I još interesantnije, što mogu očekivati polaznici “Aroma Akademije” kada saznaju da će učiti o masaži s takvim imenom? Njihovi česti upiti s kojima se susrećemo glase: “Čemu toliko sati podučavanja intuitivne aromamasaže kada je tu sve ionako intuitivno? Zašto nas jednostavno ne pustite da radimo prema svojoj intuiciji?”
Odgovor na pitanja u podnaslovu je da se u današnjem svijetu, preko roditeljskih uputa do školskog sustava, nastoji poduzeti sve kako bi nas se odvojilo od naše urođene intuicije. Stoga ne iznenađuje kako je potrebno vrijeme i vježba da bismo se ponovno spojili na svoju srž tj. na ono što smo duboko sakrili u nepoznate sfere svoje unutrašnjosti - na svoju intuiciju.

Čemu uopće takav napor i iskorak? Čemu posezati za neistraženim, nepoznatim, neobjašnjenim, neobjektivnim i nemjerljivim? Odgovor leži u mojim davnim spoznajama kada sam masirajući svakodnevno po nekoliko klijenata, puštajući pritom misli da lebde i poigravaju se bez kontrole, spoznala (ili naslutila) da je dodir imanentan svakom ljudskom biću. Dovoljno je promatrati slike, fotografije “primitivnih” kultura i plemena na kojima majke doje svoju djecu, drže ih u zagrljaju ili u “improviziranim” maramama uz svoje tijelo. Iako nismo upoznali niti jednu od takvih majki, možemo naslutiti da je većina njih neobrazovana, a jedinu su poduku dobile od svojih majki kroz dodir i priču. Čak i majke koje nikada nisu naučile pisati instinktivno znaju kamo će položiti dlanove kada njihova beba/dijete plače u grčevima, ili se povrijedilo u igri. Možemo zamisliti kako majka miluje svoju bebu prije spavanja da lakše i mirnije zaspi. Za sve to nisu potrebne škole, a posebno ne fakulteti i anatomski atlasi. Majka to jednostavno čini intuitivno iz ljubavi.

No katkad se dogodi da majka zaboravi te stvari ili biva zbunjena nakon što je pročitala brojne knjige i slušala raznovrsne teoretičare. Upitajmo se: “Od koje majke očekujemo da više i nježnije dodiruje svoju bebu - obrazovane ili neobrazovane?” Baš me zanima koji vam se odgovor sam po sebi nameće.

No vratimo se na poantu naše priče. Čemu tolika priča o majkama? Danas je poznato kako je tek rođenim bebama dodir neophodan jednako kao i hrana. Vjerojatno ste čuli za slučajeve kada beba, koja je odvojena od majke, jednostavno umre iako prije toga nije pokazivala znakove bolesti.

Sinergija između klijenta i aromamasera
Svi smo mi izdanci društva u kojem je dodir osiromašen, rijedak i rezerviran za iznimne osobe u našem životu. Rijetki mogu reći da su “upili” dovoljno dodira. No dobra je vijest da se dodir može nadoknaditi. U odrasloj se dobi može nadoknaditi sve ono što nam je u djetinjstvu nedostajalo. Upravo tu na djelo stupa intuitivna aromamasaža tijekom koje maser ili maserka zadobiva identitet majke - majke koja miluje svoje tek rođeno dijete.

A klijent? Klijent ima priliku ostvariti bilo koju razinu identiteta između odraslog stanja u kojem je ušao u prostor za masažu, pa sve do stanja svijesti tek rođene bebe. Stanje koje će postići klijent nije samo rezultat odluke i povjerenja, već i opuštenosti i iskustva masera, kao i vještine pri izboru eteričnih ulja za prisutnog klijenta i njegove trenutne potrebe. Uspije li se uspostaviti sinergija između klijenta, aromamasera, prostora, zvukova i prirodnih mirisa eteričnih ulja, krajnji rezultat može biti (naglašavam ovdje riječ može) spontano iscjeljivanje uzroka kroničnih problema čiji su uzroci u vrlo ranom djetinjstvu. Iscjeljenje ćemo prepoznati po nestanku nekih simptoma, promjeni na bolje općeg stanja i raspoloženja klijenta, te vrlo često prema pozitivnim promjenama u odnosima u obitelji ili na poslu.

No ne događaju se promjene samo kod klijenta. Ukoliko maser zna i želi pratiti sve signale i činjenice, brzo će spoznati da mu svaki klijent donosi neko otkriće na profesionalnom ili osobnom planu. Niti jedan klijent nije slučajan. On je došao k nama kako bi nam donio neki skriveni poklon.

Otvorimo se i promatrajmo!

Zato kada podučavam intuitivnu masažu naglašavam: Ovo je masaža STANJA, a ne masaža ZNANJA! A za postizanje tog STANJA kod masera i klijenta potrebno je oslobađati i otkrivati duboko skrivenu intuiciju. Kada vršimo intuitivnu aromamasažu ne liječimo, no iscjeljenja su česta posljedica te masaže. I još jedna krasna vijest: aromamaser koji dobro i u pravom stanju pruža masažu nakon nje će se osjećati bolje i odmornije nego li prije nje. To je siguran znak da su svi neophodni kriteriji za intuitivnu aromamasažu ispunjeni.

U “Aroma Akademiji”, uz podučavanje i ostalih vrsta masaža, razvili smo do detalja podučavanje intuitivne aromamasaže i metode buđenja i korištenja tisućljetnih spontanih iscjeliteljskih spoznaja čovječanstva.

Pripremila: Mara Doljak, mr. ph
Izvor: alternativa.hr

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.