Friday, June 17, 2011

MLIJEKO naš prijatelj ili neprijatelj!


MLIJEKO NAŠ PRIJATELJ ILI NEPRIJATELJ U ISHRANI

U nekim drevnim kulturama sveštenici su na poklon nudili božanstvima. Mleko spada u najstarije namirnice ljudskog roda i ima u istoriji najvažnije mjesto. Savršen je izvor bjelančevina. Odličnog je ukusa , a problem u ljudskoj ishrani je sto ga u velikim količinama, previše pijemo. Mlijeko je naimrinica, a ne napitak za gašenje žeđi. Ako vam je jetra zdrava, onda prijesno mlijeko nije štetno. Tada se vrlo lako apsorbuju bjelančevine iz mlijeka, ali to niej slučaj kod pasterizovanog mlijeka koje mi kupujemo u tetrapaku sa konzervansima i ko zna čime još unutra, jer uskoro će pisati na ambalaži da ima rok upotrebe 10 godina hahah. Mlijeko kravlje je hrana teleta u prva tri mjeseca života, a majčino mlijeko bebama je potrebno najmanje 6 mjeseci od rodjenja....naravno nekuvano hahah. Posmatrajući prirodu, da li ste primjetili da vo sisa karavu ikad? Ili samo tele sisa kravu!? Kravlje mlijeko sadrži mnogo više kalcijuma i bjelančevina i bjelančevine( proteina) kazein nego majčino mlijeko, jer jepotrebno teletu za ubrzan rast. Kazein slepljuje krvne sudove , a u industriji se koristi za pravljenje ljepila.
Djetetu je potrebno mnogo manje kalcijuma i bjelančevina, a više šećera. Nismo izmislili ništa novo da je majčino mlijeko najidealnija namirnica za ishranu bebe. .
Čovjek je jedina vrsta koja pije mlijeko druge vrste!
Poznate su prednosti dojenja:
1. majčina antitijela se prenose na bebu, izgradjujući imuni sistem
2. vrsta majčinih bijelih krvna zrnca, makrofagi, se prenose na bebu, a to su „vojnici“ za odbranu od nametnika, infekcija...
3. majčino mlijeko sadrži laktoferin koji blokira rast bakterije E.coli u crijevima
4. majčino mlijeko je obično sterilno, za razliku od kravljeg koje je veoma često kontaminirano
5. Iako kravlje mlijeko sadrži više kalcijuma, kalcijum iz majčinog mlijeka ima visetruko bolju i iskoristiviju apsorpciju.
6. Masti iz majčinog mlijeka se bolje i lakše vare
7. Kravlje mlijeko sadrži manje vitamina i D

Često čujemo danas na netoleranciju na laktozu ( mliječni šećer)


Kravlje mlijeko je bogato mliječnim šećerom ili laktozom. Mnogi nakon djetinjstva gube sposobnost varenja laktoze, zbog nedostatka jednog enzima, tzv. laktaze. Laktaza je enzim (ferment) koji razlaže laktozu (složeni šečer) na proste šećere glukozu i galaktozu. Nesvarena laktoza putuje do debelog crijeva gdje bakterije razlažu taj šećer, proizvodeći setnje koje se kreću od stvaranja gasova, grčeva i proliva. Netolerancija na laktozu je skoro glavni faktor kod trećine slučajeva ponavljajućeg bola trbuha kod djece. Skoro pola svjetkse populacije ima netoleranciju na laktozu. Rijetka je netolerancija na laktozu kod stanovnika sjeverne Evrope.
Medjutim nije to jedini problem kod djece i ljudi koji konzumiraju kravlje mlijeko, koje se toliko reklamira po medijima.

Glavni razlozi za zabrinutosti u pogledu zdravlja u djetinjstvu u vezi sa korišćenjem kravljeg mlijeka su:
- Alergije i astma
- anemija usled nedostatka gvoždja (željeza) , jer bjelančevine iz kravljeg mlijka otapaju sloj ćelija koje oblaću debelu crijevo prouzrokujući mala krvarenja unutra
- snižena inteligencija, od 8 do 10 poena IQ
- „osjetljivost na mlijeko“ manifestuje se hroničnim zamorom, glavoboljama, hiperaktivnosti, mokrenju u krevet, pogoršanje alergija, astme. Iako mnogi će biti sumnjičavi sa svime ovim što čitaju sada o mlijeku, jer su nas godinama učili drugačije, ali ovo su rezultati mnogobrojnih naučnih iostraživanja.
- Rana ateroskleroza
- Juvenilni dijabetes
- Akne , pogotovo su poznate muke kod adolescenata , potiču od masnoća mliječnih
- Reumatoidni artiritis
- Propadanje zuba
- Infektivna oboljenja koja se prenose mlijekom. Mnogi misle dada je bakteriološki sigurno pasterizovano mlijeko. Ali pasterizacija nije sterilizacija mlijeka. Danas se pasterizacija vrši na 71.5 C u roku 15 sekundi, sto samo umanjuje broj potencijalnih infektivnih klica, ali ih ne eliminiše. Sterilizacija bi bila kuvanje na 100 C. Posle pasterizacije mlijeko ne smije da sadrži više od 20.000 bakterija po mililitru mlijeka itd...znači da posle pasterizacije i dalje kravlje mlijeko nije bezbjedno. Da ne pominjemo koliko sve antibiotika, hormona, pesticida, ima u konzumnom mlijeku.

Ako dobacimo kravlje mlijeko odakle čemo dobijati kalcijum? Pogotovo pitaju svi oni sa osteoporozom. Ali pravi krivac u ishrani za osteoporozu je višak bjelančevina, a ne nedovoljan unos kalcijuma.
Onda reklame kao da unošenjem mlijeka unosimo vitamin D je isto laž. Izlaganjem sunčevoj svjetlosti svaki dan naš organizam će stvoriti opotreban vitamin D za nas. O tome možete detaljnije pogledati na http://www.prirodnamedicina-slobodanmaslic.blogspot.com/

Dojenje majčinim mlijekom je najbolje.
Kravlje mlijeko je za telad, a ne za ljude!


Alternative za mlijeko su danas biljna mlijeka, koja nude sve potrebne sastojke koje su potrebne našem tijelu. U prodavnicama zdrave hrane , a možete i sami da napravite mlijeko od soje, riže, ovsa, heljde, badema, krompira. Biljna mlijeka imaju drugačiji ukus, ali brzo ćete se naviknuti. Kod biljnih mlijeka je prilagodjeniji sadržaj fosfora ljudima. Kravlje mlijeko sadrži veliki sadržaj fosfora koji prouzrokuje slabu apsorpciju kacijuma više od 25%.

Zato ne postoji apsolutno nikakav razlog zašto bi bilo koja odrasla osoba osjećala potrebu za mlijekom druge vrste radi zdravlja.
Ni jedna vrsta sisara, osim „industrijalizovanog čovjeka“ u prirodnim uslovima ne nastavlja sa upotrebom mlijeka posle perioda dojenja.
Sada vam upućujem izazov da preduzmete korak ka zdravlju. Da prestanete da punite industriji džepove, ne gledate TV i reklame. Posjetite prodavnice zdrave hrane, čitajte o zdravom životu.

Evo neki recepti biljnih mlijeka koje mođžete napraiti sami:

1. PIRINČANO- RIŽINO MLEKO
−1 šolja integralnog pirinča
−3 šolje vode
−malo meda
Prethodno natopljeni integralni pirinač
(ostavljen preko noći) samleti i pomešati sa
toplom vodom.
Procediti, zasladiti i piti.
2. MLEKO OD ORAHA ILI BADEMA
−1 šolja oraha
−4 šolje vode
−malo meda
Samleti u blenderu.
NAPOMENA: Osobe koje imaju alergiju na
orah ili badem, mogu ih preliti vrelom
vodom, kako bi se odstranila opna.
3. KOKOSOVO MLEKO
−200 g kokosa
−1 l vode
−1-2 kašike meda
Pomešati kokos sa vodom i ostaviti da stoji
dva sata. Nakon toga sve zajedno izmiksati,
procediti i piti.
4. MLEKO OD PŠENICE
−1 šolja proklijale pšenice (dva dana
klijanja)
−4 šolje vode
−⅔ šolje suvog grožna odstajalog u
vodi.
Pomešati sastojke, samleti u blenderu i
procediti. Prethodno pomenuta mleka koriste
se kao osnova za pripremanje različitih
zdravih napitaka.Šamac, 06.05.2011. dr Slobodan Maslić, ljekar prirodne medicine

No comments:

Post a Comment