Lečenje jabukama
Traje 2 ili 3 dana, pri čemu se ishrana sastoji samo od svežih,
izrendanih jabuka.
Dnevna količina je 2 ili više kilograma za odrasle i 1 kg za de -
cu i to podeljeno u 5-7 obroka na dan.
Kada su u pitanju deca 2-3 godine starosti, koriste se oljuštene
jabuke.
Odstranjujući iz ishrane, tokom ishrane, namirnice koje sadrže
belančevine, sprečava se proces truljenja u crevima jer se eliminišu
patogene klice i njihovi otrovi.
S obzirom da su bogate vitaminima i prirodnim kiselinama,
jabuke deluju kao antidijareik (protiv proliva), antiputrid (protiv
truljenja), antifermentativ (protiv rastvaranja organskih supstanci,
vrenja), olakšavaju razvoj normalne intestinalne (crevne)
flore, istovremeno sprečavajući stvaranje kamena iz mokraćne
kiseline.
Čaj od jabuke (ljuska) je dobar depurativ (čisti krv) i diuretik
(pospešuje mokrenje).
Sveže isceđen sok od jabuka se preporučuje protiv groznice.
Lečenje grožđem
Primenjuje se, kao i lečenje jabukama, u kratkom vremenskom
periodu (2-3 dana), a u slučaju malignih oboljenja lečenje
traje 15-30 dana.
Konzumira se samo pulpa (pihtijasta srž) grožđa, bez semenki
i opne, ili se cedi svež sok.
Tretman se započinje sa 1 kg grožđa. Količina se postepeno
povećava dok se ne dođe na 2-3 kg dnevno.
Bogato prirodnim šećerima, mineralnim solima, vitaminima,
auksinima (supstancama koje učestvuju u regeneraciji ćelija),
grožđe olakšava metabolizam (promet materija u organizmu),
uravnotežuje vitaminski balans, podstiče eliminisanje mokraćne
kiseline, deluje dekongestivno (otklanja zastoj krvi). Kao i
ishrana jabukama, lečenje grožđem se preporučuje kod mnogih
oboljenja, i to kao dodatak već preispitanim metodama lečenja
određene bolesti.
Svež sok od grožđa ima efikasno depurativno, diuretično,
tonično dejstvo, a preporučuje se naročito kod zaraznih oboljenja
(šarlah, rubeole, male boginje, difterija, grip, itd.), takođe i
protiv malignih tumora.
Lečenje kruškama
Primenjuje se na isti način kao i lečenje jabukama.
Naročito se preporučuje kod: ateroskleroze, hipertenzije, sr -
čanih oboljenja, hroničnog nefritisa (hronične upale bubrega),
edema (otoka), oligurije (smanjene sposobnosti mokrenja).
Lečenje bananama
Traje nekoliko dana, pri čemu se po 3-4 banane konzumiraju
4-5 puta dnevno. Na ovaj način se stimuliše varenje, posebno
kod odojčadi.
Banane su bogate vitaminima i mineralnim solima i stoga se
preporučuju anemičnim osobama, kao i u sledećim slučajevima:
skrofuloza (otečenost vratnih žlezdi), TBC (tuberkuloza),
kostobolja, bolesti jetre, renalna i bilijarna litijaza (kamen u žuči
i bubregu), oboljenja nervnog sistema.
Lečenje limunovim sokom
Sok od limuna, zahvaljujući velikoj količini vitamina C i mi -
neralnih soli, deluje depurativno (oslobađa od otrova i prečišćava
krv), neutrališe kiselost krvi i normalizuje tonus (napetost)
kapilarnih zidova.
Prvog dana terapije pije se sok od jednog limuna. U nastavku
lečenja, povećava se doza svakog dana za po jedan limun, dok se
ne dođe do sedam plodova na dan. Od osmog dana, smanjuje se
dnevna doza za po 1 limun sve dok se ne izjednači sa primarnom
dozom (1 limun na dan).
Ovakav režim se primenjuje 14 dana, a posle pauze od 2 sed -
mice, može se ponoviti isti postupak.
Tretman je veoma efikasan kod kamena u bubregu, kostobolje,
gojaznosti, angine, migrene, variksa (proširenih vena), išijasa,
oboljenja jetre, oboljenja respiratornog trakta (disajnih puteva).
(Podrazumeva se da se tokom tretmana konzumira i druga
hrana).
Lečenje celim limunovim plodom
Slično je kao i lečenje limunovim sokom, s tim što se konzumira
ceo plod, uključujući i koru.
Ovo se praktikuje samo kada smo sigurni da plodovi nisu
prskani insekticidima i pesticidima.
Pre započinjanja tretmana, plod se dobro opere četkom pod
mlazom vode. Prvog dana treba pojesti 1-2 limuna, a dalje se
doza svakodnevno povećava za po 1 limun, dok se ne dostigne
mera od 4-5 na dan. Ovu dnevnu dozu treba održavati u periodu
od mesec dana, zatim napraviti pauzu od 2 sedmice, posle čega
se tretman može ponoviti.
Najpre se pije sok, a nakon toga se izrenda pulpa i kora. Radi
prijatnijeg ukusa, može se pomešati sa izrendanom šargarepom
ili jabukama, dinjom ili nekim drugim voćem.
Sirova ishrana za oporavak
Prednost ovog režima ishrane sastoji se u značajnom doprinosu
hranljivih komponenti: šećera, proteina i lipida, vitamina,
minerala, u njihovom prirodnom stanju, tako da ih organizam
može lako asimilovati.
Primenjuje se u vidu režima u trajanju od 5-7 dana, tokom
jednog meseca. Preporučuje se pri oporavku od akutnih oboljenja,
zatim nakon konzumtivnih oboljenja (TBC - tuberkuloza,
kancer - rak), kod fizičke i intelektualne iscrpljenosti, karencijalnih
bolesti (nedostatak hranljivih materija u organizmu).
Evo jednog primera takve ishrane:
- 08:00 - Proklijala pšenica; 250-300 ml svežeg soka od voća ili
povrća (jabuka, grožđe, kruške, slatka paprika, paradajz i krastavci),
itd.
- 10:00 - Tanjir salate od povrća: šargarepa, celer, paradajz,
ko priva, maslačak, kiselica, endivija, zelena salata, kupus, itd,
čemu se dodaju: limunov sok, malo ulja i prirodni začini
- 13:00 - Salata od povrća po želji; uljasto voće (4-5 oraha,
lešnika, bundevinog semena, itd.), graham hleb ili crni hleb,
dobro ispečen;
- 17:00 - 1 šolja biljnog mleka (šaka oraha ili badema sa 2 dl
vode izmiksani u blenderu) i sušeno voće;
- 19:00 - Voće po želji, graham ili crni hleb sa medom ili biljnim
mlekom.
Između obroka piti aromatične čajeve (majčina dušica, šipak,
kupina, jagoda, malina itd.), prema potrebi.
Presna depurativna ishrana
Preporučuje se najviše u proleće i u leto. Ovaj režim ishrane
olakšava odstranjivanje toksina i štetnih materija iz organizma,
uz istovremeno postizanje uravnoteženog odnosa vitaminskih i
mineralnih materija, što je organizmu koji je osiromašio u ovim
vitalnim elementima tokom zimskog perioda itekako potrebno.
Ovakva ishrana se praktikuje kao za izlečenje od određenih
bolesti, u kratkim periodima, od 3-7 dana mesečno.
- 08:00 - 250 ml soka od paradajza ili celera; uljasto voće
(orasi, lešnici, bademi, masline...), graham hleb;
- 12:00 - Tanjir salate od koprive, maslačka i vodopije, prelivene
sokom od limuna i uz dodatak malo ulja i prirodnih začina;
nastrugana šargarepa, endivija, celer, krastavac, slatka paprika,
špargla, sa sokom od paradajza i prirodnim začinima; graham ili
crni (dobro ispečeni) hleb;
- 17:00 - Tanjir salate od presnog voća;
- 19:00 - 250 ml soka od celera.
Lečenje belim lukom
Upotreba ove čudesne biljke, kako u vidu prehrambene na -
mirnice, tako i kao lekovitog sredstva protiv mnogih bolesti,
stara je koliko i istorija ljudskog roda.
Arheološka otkrića pokazuju da se ova biljka nalazila na spis -
ku gastronomskih i terapeutskih receptura Vavilonaca, Kineza,
Egipćana, Feničana, Vikinga, Rimljana.
Posle izlaska iz Egipta i teškog ropstva, tokom četrdesetogodišnjeg
lutanja pustinjom, izrailjski narod se sa čežnjom prisećao
namirnice koja je imala čudesna lekovita svojstva.
Dioskorid, lekar grčkog porekla, koji je bio u pratnji rimskih
legija tokom njihovih osvajanja, znao je za beli luk i koristio ga je
sa velikim uspehom u lečenju plućnih oboljenja i bolesti organa
za varenje.
Istorija je zabeležila da je za vreme kuge u Srednjem veku, na
hiljade ljudi podleglo ovoj nemilosrdnoj zarazi, dok su oni koji
su koristili beli luk u svakodnevnoj ishrani, bili pošteđeni.
Lekovita svojstva belog luka sadržana su u njegovom hemijskom
sastavu, prvenstveno u derivatima koji sadrže sumpor
(npr. alicin je poznat po svom antibakterijskom dejstvu).
Među mnogobrojnim terapijskim svojstvima belog luka po -
menimo sledeća: diuretik (pospešuje mokrenje), ekspektorans
(za iskašljavanje), antiateriosklerotik (protiv ateroskleroze), an -
tiseptik (protiv klica), baktericid (ubija bakterije), antiparalitik
(protiv paralize), hipotenzor (snižava krvni pritisak), hipoglikemijant
(smanjuje nivo šećera u krvi), normalizuje intestinalnu
(crevnu) floru, poboljšava apetit.
Lečenje belim lukom moguće je primenjivati na različite na -
čine, zavisno od vrste oboljenja:
a) Čaj od belog luka kod oboljenja disajnih i probavnih puteva
b) 2-3 češnja pre jela kao okrepljujuće sredstvo za ceo organizam,
protiv ateroskleroze, bolesti digestivnog trakta (organa za
varenje)
c) Tinktura od belog luka, 3 x 20-30 kapi na dan, ili sveži sok,
20 kapi dnevno razblažen sa malo vode protiv hipertenzije (povišenog
krvnog pritiska), kardiovaskularnih oboljenja (bolesti
srca i krvnih sudova), ateroskleroze
d) U vidu inhalacije, protiv oboljenja respiratornog trakta (disajnih
puteva) - stavi se malo žara na jedan češanj belog luka.
Predlog dnevnog jelovnika u periodu lečenja sokovima i
presnom hranom
A. Doručak može da se sastoji od žitne kaše ili od sledeće
smese: 2 kašičice proklijale pšenice, 1 kašika meda, 3-6 oraha, 2
kašike pšeničnih mekinja, 1 kašika lanenog semena, 1 kašika
prosa. Pomešati i servirati.
B. Ručak možemo pripremiti od sledećeg povrća: paradajz,
krastavac, keleraba, rotkvice, cvekla, zelena salata, beli i crveni
kupus, karfiol, šargarepa, celer, peršun, paškanat, beli luk, crni
luk, peršunovo lišće, mirođija. Preko zime se može koristiti po -
vrće u prahu (sušeni peršunov list, sušena mirođija, baštenska
potočarka, kopriva).
Kao dodaci salati mogu se koristiti: maslinovo ulje ili drugo
biljno ulje, limun. Tokom lečenja treba koristiti samo morsku so.
Oboleli od gastritisa (upale želuca, čira), kolitisa (upale debelog
creva), hemoroida (šuljeva) ne bi smeli u ishrani da koriste crni i
beli luk.
C. Večera se može sastojati od: voća ili voćne salate, biljnog
mleka uz dodatak pšeničnih mekinja, itd. Voće koje koristimo
treba da je sasvim zrelo.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.