Thursday, June 2, 2011
Hrana koja HLADI
Zagrijavajuća i rashlađujuća hrana prema ayurvedi
Prema ayurvedi, svaka hrana ima svoj ukus (rasu), svojstvo zagrijavanja ili hlađenja (viryu) i post-probavni efekt (vipaku). Kada Vam je vruće, pokušajte da birate hranu sa gornje liste i uskoro ćete primijetiti pozitivan efekt.
(Primjedba autora: namirnice na ovom popisu možda neće odgovarati namirnicama, koje smo spomenuli prije. To je zbog toga, da ayurveda ima svoj poseban način određivanja svojstava hrane.)
Hrana, koja hladi:
Maslac, sir, mlijeko, ghee, ulje kokosa, suncokretovo ulje, smeđi šećer, javorov sirup, grah, slanutak (leblebija, naut), leća ili sočivo (osim crvene), mung dal, soja, brokula, kupus, mrkva, karfiol, krastavac, celer, salata, okra, krumpir, špinat, tikvice, jabuka, banana, kokos, datule, smokve, grožđe, lubenica, kruška, šipak, basmati riža, ječam, pšenica, bijela riža.
Hrana, koja zagrijava:
Meso, riba, jaja, jogurt, sve vrste ulja osim ulja kokosa i suncokreta, med, crvena leća, cikla, luk, rotkvica, paradajz, naranča, breskva, šljiva, smeđa riža, heljda, kukuruz, proso, zob, raž, badem, indijski oraščić, kikiriki, bućine sjemenke, suncokretove sjemenke, orah.
Izbjegavajte alkohol
Čaša hladnog piva ili martini možda se čini odličnim odgovorom na ljetnu vrućinu, ali liječnici kažu, da to nije tako.
„Kada je vani vruće, Vašem tijelu je potrebno više tekućine, da bi se moglo hladiti. Alkohol zapravo doprinosi dehidraciji organizma, zbog toga biste trebali konzumirati velike količine vode – a ne alkohola – da bi Vaše tijelo imalo dovoljno vode, da se hladi“, - kaže dr. Keyes.
Osim toga, alkohol povećava krvni pritisak, što može stvoriti dodatne probleme. „Kada ste vani, na visokoj temperaturi, izbjegavajte alkohol“. Što više alkohola pijete, tim više biste mogli dehidrirati.
izvor:http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/rashladite-se/
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.