Wednesday, April 27, 2011
Slobodan Maslic VEGETARIJANSKE PLJESKAVICE I ĆUFTE
VEGETARIJANSKE PLJESKAVICE I ĆUFTE
Predlažem da pljeskavice ili ćufte jedete hladne. Tada su najukusnije. Uz njih, kao prilog, možete poslužiti toplo povrće. Od njih možete pripremiti odlične sendviče (integralna kifla, pljeskavica, preliv, salata).
MLJEVENO MESO - pljeskavice
½ kg žute soje
½ kg geršle ili pšenice
¼ kg mlevenih oraha
10-12 krupnijih čenova belog luka
1 kašika origana
celerova so
nekoliko zrna kapra
1 šolja slatke crvene paprike
1 šolja semenki suncokreta
Suvati soju i žito odvojeno. Procediti i samleti. Iseći beli luk i zajedno sa ostalim sastojcima dodati u smesu. Suncokret malo zdrobiti (prepoloviti semenke u avanu). Sve dobro umesiti i ostaviti na hladnom da odstoji 1h.
Oblikovati pljeskavice ili masu sipati u modlu sa okruglim delovima i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
NAPOMENA: Ćufte jesti kada se potpuno ohlade jer su tako najukusnije. Poslužite sa domaćim kečapom u koji ste isekli glavicu crnog ili vezu mladog luka.
SENDVIČ : Integralnu lepinju raseći i oba dela premazati sa malo maslinovog ulja. U sendvič staviti pljeskavicu, kečap, dva veća lista zelene salate i poslužiti.
ĆUFTE OD TOFU SIRA I TIKVICA
250 g tofu sira
1 veća tikvica
1 šolja mlevenih oraha
2 kašike slatke crvene paprike
3 čena belog luka
integralno brašno
domaći začin
majoran ili origano
morska so
Izrendati tikvice, tofu sir, dodati ostale sastojke. Umesiti smesu. Dodati brašno, koliko je potrebno da masa bude kompaktna.
Oblikovati ćufte, ako su mekše staviti ih u modli sa okruglim delovima i peći na 180° 45 minuta.
ĆUFTE OD GERŠLE
1 šolja kuvane geršle
1 kuvane soje
1 šolja mlevenih oraha
2 manje glavice crnog luka
1 kašika slatke crvene paprike
2 čena belog luka
lišće celera ili peršuna
morska so
Geršlu kuvati kao pšenicu. Kuvanu ocediti i pomešati sa sojom i samleti. Možete samleti odvojeno samo ova dva sastojka, a preostale dodati iseckane ili da sve sastojke stavite u blender i sameljete zajedno.
Oblikovati ćufte, stavljati u pouljen pleh i peći 40 minuta na 170 stepeni. Kada se ispeku i malo ohlade izvadite ih iz pleha.
Preliv: Ćufte možete preliti sledećim prelivom:
1/3 šolje maslinovog ulja
lišće peršuna
pola limuna
može se dodati i čen iseckanog belog
luka.
NAPOMENA: Umesto crnog luka može se staviti beli luk . U tom slučaju, ćufte jedite sa sledećim prelivom:
1 šolja kečapa ili pire paradajza
1 krupna glavica crnog luka (pokušajte da nađete staru sortu luka koji je sitniji i manje ljut)
ĆUFTE OD KIKIRIKIJA
1,5 šolja pečenog kikirikija
1/3 šolje mlevenih zobenih pahuljica
½ šolje kukuruznog brašna
2 supene kašike tamari sosa
2 šolje vode
½ kašičice morske soli
domaći začin (samleveno sušeno povrće sa morskom solju)
Sve sastojke samleti u blenderu, dodajući vodu. Potrebno je da smesa bude retka, tako da je ulijete u posudu za pečenje. Peći oko 40 minuta na 150 stepeni. Kada se ohladi, poslužiti uz salatu ili koristiti za pripremanje sendviča.
MLEVENO MESO Vegeterijansko
½ kg žute soje
½ kg geršle ili pšenice
¼ kg mlevenih oraha
Odvojeno potopiti i skuvati soju i pšenicu. Ocedimo i sameljemo na mašini za meso.
Dodati orahe i još jedanput propustiti kroz mašinu za meso da bi ste dobili komadiće koje ćete osušiti u rerni. Kada se masa osuši čuvati u zatvorenoj tegli.
Komadiće koristiti za pripremanje umaka, sarmi, gulaša i drugih jela.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Recepti su odlicni!
ReplyDelete