Saturday, December 18, 2010

Sirova hrana i oporavak



Sirova ishrana za oporavak
Prednost ovog režima ishrane sastoji se u značajnom doprinosu
hranljivih komponenti: šećera, proteina i lipida, vitamina,
minerala, u njihovom prirodnom stanju, tako da ih organizam
može lako asimilovati.
Primenjuje se u vidu režima u trajanju od 5-7 dana, tokom
jednog meseca. Preporučuje se pri oporavku od akutnih oboljenja,
zatim nakon konzumtivnih oboljenja (TBC - tuberkuloza,
kancer - rak), kod fizičke i intelektualne iscrpljenosti, karencijalnih
bolesti (nedostatak hranljivih materija u organizmu).
Evo jednog primera takve ishrane:
- 08:00 - Proklijala pšenica; 250-300 ml svežeg soka od voća ili
povrća (jabuka, grožđe, kruške, slatka paprika, paradajz i krastavci),
itd.

- 10:00 - Tanjir salate od povrća: šargarepa, celer, paradajz,
ko priva, maslačak, kiselica, endivija, zelena salata, kupus, itd,
čemu se dodaju: limunov sok, malo ulja i prirodni začini
- 13:00 - Salata od povrća po želji; uljasto voće (4-5 oraha,
lešnika, bundevinog semena, itd.), graham hleb ili crni hleb,
dobro ispečen;
- 17:00 - 1 šolja biljnog mleka (šaka oraha ili badema sa 2 dl
vode izmiksani u blenderu) i sušeno voće;
- 19:00 - Voće po želji, graham ili crni hleb sa medom ili biljnim
mlekom.
Između obroka piti aromatične čajeve (majčina dušica, šipak,
kupina, jagoda, malina itd.), prema potrebi.
Presna depurativna ishrana
Preporučuje se najviše u proleće i u leto. Ovaj režim ishrane
olakšava odstranjivanje toksina i štetnih materija iz organizma,
uz istovremeno postizanje uravnoteženog odnosa vitaminskih i
mineralnih materija, što je organizmu koji je osiromašio u ovim
vitalnim elementima tokom zimskog perioda itekako potrebno.
Ovakva ishrana se praktikuje kao za izlečenje od određenih
bolesti, u kratkim periodima, od 3-7 dana mesečno.
- 08:00 - 250 ml soka od paradajza ili celera; uljasto voće
(orasi, lešnici, bademi, masline...), graham hleb;
- 12:00 - Tanjir salate od koprive, maslačka i vodopije, prelivene
sokom od limuna i uz dodatak malo ulja i prirodnih začina;
nastrugana šargarepa, endivija, celer, krastavac, slatka paprika,
špargla, sa sokom od paradajza i prirodnim začinima; graham ili
crni (dobro ispečeni) hleb;
- 17:00 - Tanjir salate od presnog voća;
- 19:00 - 250 ml soka od celera.
Lečenje belim lukom
Upotreba ove čudesne biljke, kako u vidu prehrambene na -
mirnice, tako i kao lekovitog sredstva protiv mnogih bolesti,
stara je koliko i istorija ljudskog roda.

Arheološka otkrića pokazuju da se ova biljka nalazila na spis -
ku gastronomskih i terapeutskih receptura Vavilonaca, Kineza,
Egipćana, Feničana, Vikinga, Rimljana.
Posle izlaska iz Egipta i teškog ropstva, tokom četrdesetogodišnjeg
lutanja pustinjom, izrailjski narod se sa čežnjom prisećao
namirnice koja je imala čudesna lekovita svojstva.
Dioskorid, lekar grčkog porekla, koji je bio u pratnji rimskih
legija tokom njihovih osvajanja, znao je za beli luk i koristio ga je
sa velikim uspehom u lečenju plućnih oboljenja i bolesti organa
za varenje.
Istorija je zabeležila da je za vreme kuge u Srednjem veku, na
hiljade ljudi podleglo ovoj nemilosrdnoj zarazi, dok su oni koji
su koristili beli luk u svakodnevnoj ishrani, bili pošteđeni.
Lekovita svojstva belog luka sadržana su u njegovom hemijskom
sastavu, prvenstveno u derivatima koji sadrže sumpor
(npr. alicin je poznat po svom antibakterijskom dejstvu).
Među mnogobrojnim terapijskim svojstvima belog luka po -
menimo sledeća: diuretik (pospešuje mokrenje), ekspektorans
(za iskašljavanje), antiateriosklerotik (protiv ateroskleroze), an -
tiseptik (protiv klica), baktericid (ubija bakterije), antiparalitik
(protiv paralize), hipotenzor (snižava krvni pritisak), hipoglikemijant
(smanjuje nivo šećera u krvi), normalizuje intestinalnu
(crevnu) floru, poboljšava apetit.
Lečenje belim lukom moguće je primenjivati na različite na -
čine, zavisno od vrste oboljenja:
a) Čaj od belog luka kod oboljenja disajnih i probavnih puteva
b) 2-3 češnja pre jela kao okrepljujuće sredstvo za ceo organizam,
protiv ateroskleroze, bolesti digestivnog trakta (organa za
varenje)
c) Tinktura od belog luka, 3 x 20-30 kapi na dan, ili sveži sok,
20 kapi dnevno razblažen sa malo vode protiv hipertenzije (povišenog
krvnog pritiska), kardiovaskularnih oboljenja (bolesti
srca i krvnih sudova), ateroskleroze
d) U vidu inhalacije, protiv oboljenja respiratornog trakta (disajnih
puteva) - stavi se malo žara na jedan češanj belog luka.

Predlog dnevnog jelovnika u periodu lečenja sokovima i
presnom hranom
A. Doručak može da se sastoji od žitne kaše ili od sledeće
smese: 2 kašičice proklijale pšenice, 1 kašika meda, 3-6 oraha, 2
kašike pšeničnih mekinja, 1 kašika lanenog semena, 1 kašika
prosa. Pomešati i servirati.
B. Ručak možemo pripremiti od sledećeg povrća: paradajz,
krastavac, keleraba, rotkvice, cvekla, zelena salata, beli i crveni
kupus, karfiol, šargarepa, celer, peršun, paškanat, beli luk, crni
luk, peršunovo lišće, mirođija. Preko zime se može koristiti po -
vrće u prahu (sušeni peršunov list, sušena mirođija, baštenska
potočarka, kopriva).
Kao dodaci salati mogu se koristiti: maslinovo ulje ili drugo
biljno ulje, limun. Tokom lečenja treba koristiti samo morsku so.
Oboleli od gastritisa (upale želuca, čira), kolitisa (upale debelog
creva), hemoroida (šuljeva) ne bi smeli u ishrani da koriste crni i
beli luk.
C. Večera se može sastojati od: voća ili voćne salate, biljnog
mleka uz dodatak pšeničnih mekinja, itd. Voće koje koristimo
treba da je sasvim zrelo.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.